Annons:

VÄNDNINGEN: Banken kliver in – det blir sommarlovskort i Vimmerby

Axel Tunek, vd Vimmerby Sparbank, Claes Roos, ordförande Sparbanksstiftelsen, Peter Karlsson (C), vice ordförande kommunstyrelsen samt Kent Skaate, företagschef Vimmerby Sparbank. Foto: Jacob Meijer/Meijer Media

VÄNDNINGEN: Banken kliver in – det blir sommarlovskort i Vimmerby

För cirka tre veckor sedan sa kommunfullmäktige nej till sommarlovskort för Vimmerbys ungdomar. Ibland går det snabbt – och nu blir det sommarlovskort tack vare Vimmerby Sparbank och Sparbanksstiftelsen. 

Annons:

Busskorten gäller över sommaren och brukar kallas för sommarlovskort eller sommarlovsbiljetter. Erbjudandet från Kalmar länstrafik, KLT, gäller för elever som slutat årskurs sex och upp till sista året på gymnasiet.

Om kommunen hade köpt biljetter till samtliga elever hade det inneburit en kostnad på cirka 680 000 kronor. Det hade då varit ett rabatterat pris. 

Kommunen har fått flera medborgarförslag i ärendet, men har ändå konsekvent sagt nej. Det slutgiltiga nekandet kom vid fullmäktiges sammanträde i maj. 

Men nu blir det sommarlovskort – men inte till alla. Att det blir av är tack vare Vimmerby Sparbank och Sparbanksstiftelsen. 

– Vi sa nej till det här i kommunfullmäktige senast och jag blev då kontaktad av banken som berättade att man gärna är med och delar på kostnaden. Så jag har träffat dem, säger Peter Karlsson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

"Vi är stolta"

Kommunen täcker nu en tredjedel av kostnaden och övriga två tredjedelar tas alltså av Vimmerby Sparbank och Sparbanksstiftelsen. En biljett kostar 950 kronor och tack vare att dessa tre aktörer samarbetar blir kostnaden för eleven endast 100 kronor. 

Det här gäller för elever i årskurs åtta i grundskolan till tvåan på gymnasiet. 

– Det här har gått väldigt fort och börjar gälla på måndag redan. Därför kommer vi gå ut med hur man går till väga på hemsidan. 

Axel Tunek, vd för Vimmerby Sparbank, säger så här om lösningen:

– Vi är stolta över att kunna ge tillbaka till bygden. Det här initiativet är en del av det vi kallar kretsloppet. Tack vare våra kunder kan ge vi tillbaka till den lokala bygden och stödja viktiga projekt.

Claes Roos, ordförande för Sparbanksstiftelsen, betonar vikten av samarbete.

– Vi tror på samarbeten och detta är ett bevis på att när ett projekt är för stort för var och en kan vi tillsammans möjliggöra det. Vår förhoppning är att många ungdomar tar vara på möjligheten att upptäcka andra platser i länet och vara mer rörliga under lovet, oavsett om det är till första jobbet eller badplatsen med kompisarna. 

"Göra stor skillnad"

Även kommunen, som brottas med en katastrofal ekonomi, är förstås glada över hjälpen de får från lokalt håll.

– Det är fantastiskt att se hur vi tillsammans kan skapa lösningar som gagnar våra ungdomar och hela kommunen. Detta initiativ kommer att göra stor skillnad för många familjer i sommar, säger Peter Karlsson (C).

Även Lars Johansson (V) jublar.

– Det är positivt med en anda där vi hjälps åt. Många har förståelse för att vi har tuffa tider.

Vad den totala kostnaden kommer landa på är oklart. 

– Om hälften utnyttjar det blir det en kostnad på 140 000 kronor. 

Hur finansierar ni er del?

– Det finns en del pengar kvar i anslaget för arbetsmiljön. Så vi flyttar en del från ett fokusområde till ett annat fokusområde. Barn och unga är också ett stort fokusområde för oss. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt