Annons:

  • Ekonomichefen om dystra läget:

    Camilla Johansson är tillförordnad ekonomichef i Vimmerby kommun. Foto: Simon Henriksson

  • Ekonomichefen om dystra läget:

    Ola Hammarbäck (KD) ville veta mer om majoritetens avsikter.

Ekonomichefen om dystra läget: "2024 är året då vi når botten"

Det är ett dystert ekonomiskt läge i Vimmerby kommun. Bilden tillförordnade ekonomichefen Camilla Johansson gav fullmäktige var inte särskilt positiv.
– 2024 är året då nå vi når botten. Sedan kan det börja ljusna något, var hennes besked.

Annons:

Att krisen är total vet ni läsare om. Kommunen har budgeterat med ett nollresultat för innevarande år, men den senaste prognosen var ren skräckläsning.

Helårsprognosen efter april månad pekar mot -34,9 miljoner kronor. Av nämnderna sticker kommunstyrelsen ut allra mest med -16,2 miljoner kronor. 

– 5,4 av dessa 16 miljoner härrör till fjärrvärme och el. Skolskjuts ligger minus tre miljoner i prognosen och skolskjutsbudgeten har inte fått ihop sig sedan 2021. Det har varit stora underskott både 2022 och 2023. Livsmedel ligger -2,7 miljoner kronor, berättar Camilla Johansson, tillförordnad ekonomichef i Vimmerby kommun.

Barn- och utbildningsnämnden är det andra sorgebarnet. Där är prognosen -12,7 miljoner. Socialnämnden däremot går mot ett nollresultat.

– Vi har ett positivt finansnetto på 3,6 miljoner kronor. Börsutvecklingen har varit ganska positiv första halvan av 2024 och även skatteintäkter väger upp, där vi har en förbättrad prognos. Men summa summarum är avvikelsen -34,9 miljoner kronor och nämnderna behöver arbeta vidare med handlingsplaner. 

"Vad är majoritetens avsikter?"

Utöver det budgeterade nollresultatet har majoriteten lagt ett odefinerat sparbeting på finansen på 14 miljoner kronor. Majoriteten har tidigare flaggat för att en del av det förmodade underskottet kan räddas av resultatutjämningsreserven. Där finns för närvarande drygt 40 miljoner kronor kvar. 

– I höstas, när budgeten togs, ansåg både KD och M att vi skulle budgetera med pengar från RUR:en. I stället valde ni att kalla det för en nollbudget och lägga ett odefinierat besparingskrav under finansen. Det håller så länge man gör något åt de här miljonerna. Nu är vi snart framme vid halvårsskiftet och vad har majoriteten för avsikter med det här sparkravet? undrade kristdemokraten Ola Hammarbäck. 

Helen Nilsson (S) svarade att man hoppas att en del intäkter ska täcka upp för de här 14 miljonerna. 

– Vi hoppas på ännu mer inkomster. Det stora underskottet vi har just nu är inte positivt, men lägger man in en påse med pengar från början finns inget incitament för att spara. Klarar vi inte av det så kommer vi titta på vår påse med pengar, men det gör vi inte innan bokslutet för 2024. Det är vår tanke, svarade kommunstyrelsens ordförande. 

Inte särskilt imponerad

Ola Hammarbäck (KD) var inte särskilt imponerad över det svaret.

– Vi väntar på intäkter, är svaret. Det är det majoriteten gör och det finns inga tankar kring att något ska göras. 

Helen Nilsson (S) valde att ta svara honom igen.

– Vi gjorde vad vi kunde 2023 och är inte ensamma om de här problemen. Att vi skulle få större utgifter och sämre intäkter var inget vi kunde planera för. Jag håller med Camilla om att 2024 ser ut att det bli det tuffaste året. Det sa jag redan efter 2023, att vi inte kunde ta alla pengar i vår påse för de kommer behövas även 2024. Nu är det tacksamt att de finns kvar i påsen. Innan vi tar dem så ska vi försöka med det mesta och försöka komma ned i underskott tills året är slut. Det är vår tanke, sa hon från talarstolen.

Kommunfullmäktige godkände därefter tertialrapporten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt