Annons:

M-förslag: 15 nya poliser i Vimmerby – inom åtta år

Moderata trion Tomas Peterson, Jan R Andersson och Marie Nicholson vill se skärpta straff, höjda polislöner och fler poliser.

M-förslag: 15 nya poliser i Vimmerby – inom åtta år

Moderaterna tar strid för fler poliser, högre löner, skärpta straff, mer generösa regler för kameraövervakning och slopande av straffrabatten för unga. Moderaternas förslag skulle innebära 15 nya poliser i Vimmerby.
– Polisen och rättsväsendet behöver stärkas, sa kommunalrådet Tomas Peterson (M) på presskonferensen.

Annons:

Moderaterna vill ha 10 000 fler anställda inom polisen inom åtta år. Av dem ska hälften vara civilanställda. För Vimmerby skulle det innebära 15 nya tjänster, säger riksdagsledamoten Jan R Andersson (M). 

– De civilanställda är ofta väldigt effektiva. I dag kan poliserna sitta med en sak, sedan dyker det upp något annat och sedan ytterligare något. Det gör att vissa saker kan bli gamla och det är svårare att utreda när det blir gammalt. Då är det här en bättre process, där poliser kan ägna sig mer åt polisarbete, säger han.

Under torsdagen besökte moderattrion polisen i Vimmerby. 

– De säger också att de inte är tillräckligt med människor, att det behövs ännu fler, säger Marie Nicholson.

Höjda löner

Moderaterna vill också höja polisernas löner och se över deras arbetsvillkor.

– Många vill ha fler poliser – men i dag vill man inte bli polis. Det beror på deras arbetssituation och deras löner och det handlar framför allt om de i yttre tjänst. De som jobbar i yttre tjänst får dåligt betalt för den risk de har och jag tror att man som polis blir frustrerad om det är svårt att lagföra de som är kriminella. Vi måste titta på en helhetslösning till varför man inte vill vara polis. Det finns fortfarande ett stort söktryck, men sedan väljer man att sluta, säger Jan R Andersson.

Moderaterna vill också skärpa straffen för brott mot blåsljuspersonal. 

– Man ska inte behöva rycka in i en brottssituation och sedan själv behöva riskera att bli utsatt. Enligt praxis ska en polis tåla att man blir spottad i ansiktet – och vem skulle göra det? I Sverige har vi skyddat medborgarna i för stor utsträckning jämfört med polisen. 

Skärpta straff

Partiet har också en rad förslag om skärpta straff: för vapenbrott, för brott mot knivlagen, för den som döms för flera brott. Dessutom vill man ta bort straffrabatten för de som är mellan 18 och 21 år. 

– Man kan konstatera att kriminaliteten ändrat karaktär och blivit mer svårutredd. Det krävs mer bevisföring i domstolen och rättssamhället har inte tillförts resurser i samhället. Det gör att poliserna inte har möjlighet att utreda alla brott. Sedan är straffen när det gäller vapenbrott så låga att det inte går att häkta en person, vilket är ett problem. Narkotikan kommer in och försvinner, men vapnen blir kvar. Därför behövs det en striktare lagstiftning mot vapenbrott när det gäller illegala vapen. 

Kriminella vet att de ibland kan utföra brott på grund av systemet straffrabatt, säger Jan R Andersson.

– Har man gjort tio brott av liknande karaktär blir man lagförd för fem av dem. Det gör att man kan göra brott "gratis" och det känner de kriminella till. Det är inte bra för den som blir brottsutsatt. Det är inte brottsekonomiskt lönsamt. Därför vill vi skärpa straffen för de som döms för fler brott.

Marie Nicholson: 

– Det gäller även straffrabatten för de som är mellan 18 och 21 år. Det gör att de kriminella använder de yngre för att begå brotten. Sedan vet vi att de använder ännu yngre än så, men kan man rösta, köra bil och dricka alkohol – då kan man ta ansvar för sina brott.

Mer övervakat

Partiet vill även se mer kameraövervakning i Sverige.

– Det är svårt att få tillstånd och ofta handlar det om integritetsaspekten, säger Tomas Peterson (M).

Jan R Andersson: 

– Den värsta kränkningen man kan bli utsatt för är att bli utsatt för ett brott. Jag tror att svensken gement känner mer trygghet än integritetskränkning av kameror. Vi har minst kameraövervakning i hela Europa och både polisen och butiksägarna efterlyser det. Det är också minst lika intressant att se vad som händer innan och efter rånet. 

Han menar också att det är en större del än man tänker på som är brottsoffer. 

– Det är inte bara den som sitter i kassan, utan det är alla som jobbar där. Det blir en otrygghet och det händer tyvärr mer och mer. Det skulle vara avskräckande med kameraövervakning och innebära en stor skillnad i utredningsarbetet, säger Marie Nicholson.

Berömde polisen

Samtidigt ville riksdagsledamoten passa på att berömma polisen i Vimmerby och Hultsfred.

– Det är rutinerade poliser med högt brottsuppklarande och god lokalkännedom. Det är högst i länet när det gäller att klara upp brott, säger han. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt