Annons:

Vimarhem väljer bort kommunens fibernät – igen

Vimarhem, med dess ordförande Magnus Danlid (C) i spetsen, har förlängt det kritiserade avtalet med Telia. Bilden är ett montage. Foto: Simon Henriksson/Pixabay

Vimarhem väljer bort kommunens fibernät – igen

Vimarhem AB, väljer bort kommunens egna fibernät ännu en gång. Ett nytt ettårsavtal med Telia har tecknats för de 900 lägenheterna i tätorten.
– Vi känner att vi behöver ett år till på oss, säger ordföranden Magnus Danlid.

Annons:

Vimmerby Fiber går med förlust år efter år och är i stort behov av nya kunder. Systerbolaget i kommunkoncernen, Vimarhem AB, skulle förstås kunna lätta på bördan – men återigen har man valt att förlänga sitt avtal med Telia för de 900 hyreslägenheterna i Vimmerby.

I Vimarhems lägenheter på landsbygden är det Vimmerby Fiber som gäller.

För att dra en lång historia kort:

2011 tecknade Vimarhem ett tolvårigt avtal med Telia. Nästan helt gratis drog Telia in fiber i samtliga 900 lägenheter i Vimmerby stad. I utbyte fick man alltså ensamrätt som nätleverantör i tolv år. Utöver det har Telia konkurrensrätt i ytterligare fem år.

2013 fattade Vimmerby kommun beslut om ett eget fibernät och dåvarande kommunalrådet Micael Glennfalk (M) var minst sagt irriterad över Vimarhems långa avtal med Telia. Konflikten med dåvarande vd:n på Vimarhem, Jan Erixon, i ämnet utspelade sig inför öppen ridå.

"Därför blev det lite tajt"

Nu har avtalet löpt ut och själva nätet ägs numera av Vimarhem självt. Vi senaste sammanträdet bestämde sig styrelsen för att köra vidare med Telia som nätleverantör i ytterligare ett år, till och med 31 mars 2025.

– Det här har uppmärksammats med jämna mellanrum. Vissa tyckte att det var ett för långt avtal från början, men det har fungerat väldigt bra som jag tolkar det. Vår ingång är att vi ska växla över till Vimmerby Fiber, men det har visat sig att det är en hel del detaljer som behöver lösas först, säger Danlid och hänvisar till en del färska prövningar i domstolar.

– När vi fibrerade kransorterna var vi inne på en upphandling först, men kunde sedan backa från den och sedan ansluta genom Vimmerby Fiber. Den produkten fungerar väldigt väl och vi tänkte oss en liknande lösning, men det har kommit en del överklaganden och det är lite oklarheter. Därför blev det lite tajt. Vi måste räta ut en del saker och nu har vi ett år till på oss. Vi vill inte heller ha något glapp där Telias produkter slocknar för hyresgästerna. Det visade sig omöjligt att lösa allting nu.

Varför har man inte hunnit med det?

– Grundinställning var att vi skulle få till det här nu, men det har kommit någon dom från Halmstad och ytterligare en dom. Då säger revisorerna att det här är en gråzon. Vi vill att det här ska ske korrekt. Behöver vi upphandla ska vi göra det och behövs ingen upphandling ska det vara korrekt säkerställt. Vi behöver lite mer tid helt enkelt.

Tekniken behöver inte bytas ut

Vimarhem måste också ta beslut om själva tekniken.

– Det har varit en rasande teknikutveckling och det blir en annan kostnad om vi behöver byta ut kablarna. Nu har vi fått information från de som är specialiserade på det här att det vi har kommer fungera utmärkt i många år framöver. Vi tänker inte byta ut ett tekniksystem som fungerar och vi är väldigt positiva till att komma framåt med Vimmerby Fiber. En del kanske tycker att vi haft tolv år på oss att lösa det här, men jag vill påstå att det är nya rekommendationer senaste halvåret som gjort att detta inte gick att processa fram som vi ville.

Vad skulle de 900 lägenheterna betyda för Vimmerby Fiber?

– Det behöver vi också klarlägga, vi har fått olika besked om vad det kan ge för intäkter. Målet är att vi ska komma fram till en lösning. Vimarhem har rådighet över det här och vi samtalar med Vimmerby Fiber i frågan.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt