Annons:

Ny politisk organisation har klubbats – majoritet och opposition oense

Den nya politiska organisationen har klubbats. Foto: Arkiv

Ny politisk organisation har klubbats – majoritet och opposition oense

Den politiska organisationen för nästa mandatperiod har klubbats. När partierna presenterade den nya organisationen på en presskonferens i november var man till stora delar överens. Nu är majoritet och opposition betydligt mer oense.

Annons:

Men förslaget blir i stort sett detsamma, med förändringen att demokratifrågorna hamnar under kommunstyrelsen och inte under valnämnden. 

Valnämnden får alltså inte något utökat uppdrag. 

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna hade egna yrkanden, som samtliga röstades ned. Centerpartiet ville se en servicenämnd, som innefattade kultur-, fritid- och samhällsbyggnadsfrågor. Kristdemokraterna ville se två nämnder.

Men kommunstyrelsen fick igenom utskott i stället för nämnd.

I utskotten ville C och KD se att ordförande och vice ordförande var från majoritet och andra vice ordförande från opposition. Majoriteten ville se en ordförande och en vice ordförande, där ordföranden är från majoriteten och vice ordföranden från oppositionen.

Oppositionen begärde votering och SD, C och KD röstade för deras förslag. Majoriteten fick med sig Miljöpartiet. Vänsterpartiet valde att protestera mot att den överenskommelse som fattades i organisationsberedningen brutits genom att inte delta i beslutet.

Begärde votering

Centerpartiet ville också se en helt ny beredning under nästa mandatperiod. En demokratiberedning som i sådana fall skulle ligga under kommunfullmäktige.

Centerpartiet begärde återigen votering och fick med sig KD, SD och MP. V avstod igen. Majoriteten vann dock med röstsiffrorna 27 ja mot 16 nej.

Processen med att ta beslut om den nya politiska organisationen blev rejält utdragen. Nästan i ett par timmar pågick diskussionerna om relativt små justeringar gentemot ursprungsförslaget.

Här kan ni läsa mer om det ursprungliga förslaget.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt