Annons:

Länets ungdomar får gratis kollektivtrafik i sommar:

Jens Stenman (V) och Peter Högberg (S) var förstås glada över att kunna erbjuda ungdomar fri kollektivtrafik. Foto: Simon Henriksson

Länets ungdomar får gratis kollektivtrafik i sommar: "Jättekul att erbjuda det här"

17 000 ungdomar i Kalmar län får möjlighet att åka exakt vart de vill inom länet i sommar – helt gratis. Landstingsmajoriteten presenterar nu fri kollektivtrafik för en mängd ungdomar.
– Det är jättekul att kunna erbjuda det här, säger Peter Högberg (S).

Annons:

Mitt i det värsta snökaoset kommer en värmande nyhet för länets alla ungdomar. 

Alla elever som slutar årskurs sex i sommar samt övriga högstadieungdomar och ettor och tvåor på gymnasiet erbjuds ett sommarkort som ger dem fri kollektivtrafik under de tio veckor skolan har uppehåll.

– Vi har fått 8,5 miljoner kronor från den socialdemokratiska regeringen som togs fram i budgetarbetet med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Vi vet inte om det kommer räcka, men i sådana fall skjuter vi till pengar för att alla ungdomar ska få den här möjligheten, säger landstingspolitikern Peter Högberg (S).

Tanken är förstås att ungdomarna ska få möjlighet att ta sig till olika aktiviteter – men är också en del i att ställa om samhället till ett miljövänligare sådant. 

– Man ska kunna åka till olika aktivititeter, konserter, bad, shopping eller idrott. Förhoppningen är också att få ungdomar att förstå förtjänsten med kollektiva trafikmedel. Det här är bra både för de som inte kan bli skjutsade eller de som annars hade blivit skjutsade och därmed belastat miljön mer, säger Jens Stenman (V) och Peter Högberg (S), som presenterade satsningen på resecentrum i Vimmerby.

"Ett andra steg"

Högberg gläds över satsningen.

– Det är jättekul att kunna erbjuda det här. Vi har sett på seniorkorten att det blev en succé, nu vill vi se det här också. Staten har satt av 350 miljarder till det här och man var inte skyldig att införa det, men gör man inte det får man heller inga pengar. Vi är intresserade och kör fullt ut. Det är en viktig satsning.

Jens Stenman:

– Det här är andra steget och i förlängningen hoppas jag på ett tredje steg. Framtidsdrömmen är att ingen ska behöva betala för sin kollektivtrafik.

Alla buss- och tågtrafik

Kortet, som ungdomarna på något sätt kommer få ansöka om, gäller all buss- och tågtrafik inom Kalmar län.

– Även närtrafiken ska ingå som vi förstått det. Det innebär att man kan beställa en taxi som kör en till närmaste busshållsplats.

Beslutet ska slutligen tas i landstingsfullmäktige.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt