Annons:

Ungdomarnas sommarlovskort försvinner: ”Jag är bedrövad”

Sommarlovskortet för Kalmar läns 17 000 ungdomar dras in. Foto: Ossian Mathiasson

Ungdomarnas sommarlovskort försvinner: ”Jag är bedrövad”

Sommarlovskortet för Kalmar läns 17 000 ungdomar försvinner. Det blir effekten av att Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom sitt budgetförslag i riksdagen.

Annons:

Under sommaren 2018 fick 17 000 ungdomar i Kalmar län möjlighet att åka exakt vart de ville inom länet utan någon kostnad. 

Nu blir länets ungdomar av med sina populära sommarlovskort inom kollektivtrafiken, en följd av att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag gått igenom i riksdagen i förra veckan. 

"Bedrövad och besviken"

Partierna drog in det statliga stödet till länstrafikbolagen – och det är ett besked som gör Socialdemokraterna ledsna. 

”Jag är bedrövad och besviken. Sommarlovskorten var jättepopulära och vi såg fram emot en fortsättning nästa sommar. Jag undrar förstås vad Malin Sjölander och Gudrun Brunegård har att säga om det här. För mig sticker det i ögonen att med ena handen sänka skatterna för höginkomsttagare och med andra försämra situationen för våra ungdomar, säger Peter Wretlund (S), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden, i ett pressmeddelande. 

Alla elever som slutade årskurs sex i somras plus övriga högstadieungdomar och ettor och tvåor på gymnasiet erbjöds ett sommarkort som gav dem fri kollektivtrafik under de tio veckor som skolan hade sommarlov. 

"Sommarlovet blev roligare"

Satsningen var tänkt att gälla i tre år och landstinget i Kalmar län fick totalt 8,5 miljoner kronor från staten för att kompensera intäktsförlusterna.

Det statliga stödet dras in och det ger en besparing på 350 miljoner kronor. 

”Genom de fria resorna värnade vi miljön och minskade utsläppen. Vi fostrade också fler ungdomar att åka kollektivt i framtiden. Dessutom gynnades ungdomar från familjer med låga inkomster. Många ungdomar vittnade om att deras sommarlov blev roligare eftersom de kunde åka till kompisar och ta sig till badplatserna gratis, säger Peter Wretlund. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt