Annons:

Landstinget + Regionförbundet = Sant?

Regionförbundets ordförande Ulf Nilsson (S) ställer sig positiv till planerna på en sammanslagning. Foto: Regionförbundet

Landstinget + Regionförbundet = Sant?

Flera regionförbund och landsting i landet har redan slagits samman. Den 1 januari 2019 kan det bli verklighet i Kalmar län. – Att bilda regionkommun är ett viktigt steg och stärker länet inför den process som påbörjats när det gäller översyn av större regioner, säger Anders Henriksson (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Annons:

Kent Johansson har utrett frågan och hans slutsatser lämnades in till landstinget på fredagen. En region innebär att man slår samman Landstinget och Regionförbundet. Vinsten blir ökat demokratiskt inflytande över utvecklingsfrågorna.

– De demokratiska vinsterna med direktvalt regionfullmäktige kommer att stärka det regionala utvecklingsansvaret, säger Ulf Nilsson (S), Regionförbundets ordförande.

Kent Johansson har också haft i uppdrag att titta på den politiska styrningen av kollektivtrafiken och förslaget är att inrätta en ny kollektivtrafiknämnd.

I december kommer utredningen att tas upp i landstingsstyrelsen och därefter kommer förslaget att gå ut på remiss till länets kommuner. Vid landstingsfullmäktige i februari 2016 kan beslut fattas om att ansöka hos regeringen att bilda Region Kalmar län.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt