Annons:

Högye öppnar för att gå över till nytt parti:

Sandor Högye öppnar för att engagera sig i Alternativ för Sverige. Foto: Simon Henriksson

Högye öppnar för att gå över till nytt parti: "Sverige är förlorat"

Sandor Högye har nu blivit utesluten ur Sverigedemokraterna. Huruvida han ska lämna sin plats i kommunfullmäktige är fortfarande oklart. Däremot tänker han ta kontakt med nybildade Alternativ för Sverige, AfS.
– Deras politik är vad som krävs för Sverige, säger han.

Annons:

Efter flera uppmärksammade uttalanden blev Sandor Högye till slut för mycket för Sverigedemokraterna. Efter att Sandor Högye uppmanat svenska ungdomar att beväpna sig på grund av "att det råder krigstillstånd i Sverige" samt pratat om sin övertygelse om olika rasers existens bad Sverigedemokraterna honom att lämna sina uppdrag och partiet.

Det gjorde han inte.

SD öppnade ett medlemsärende mot honom och nu har han blivit utesluten ur partiet han företrätt i kommunfullmäktige i Vimmerby sedan 2010. 

– Jag är utesluten och jag fick ett brev om att jag skulle lämna Sverigedemokraterna och att det pågick ett ärende mot mig. Jag vägrade att göra det, för jag ville ha en motivering till det. Jag fick en motivering så småningom och bland annat var det att jag sagt att det är ett krigstillstånd, att Sverige är under ockupation – och det fick jag inte säga. Dessutom ansåg de att jag ägnat mig åt rasbiologi, men det anser inte jag att jag har gjort. Jag nämnde bara fyra raser, men det finns även en femte ras och det är de ryggradslösa, säger Sandor Högye.

Sandor Högye uppger också att han, i det närmaste, fått hot från partiet. 

– Med den här uppmaningen fick jag också en kommentar och den har jag kvar hemma. Skulle jag ta kontakt med media, så skulle partiet slå ned hårt på det. Jag lät det fortgå och vägrade att ta möjligheten att försvara mig, då jag inte ansåg mig ha något att försvara och ville bara ha den här motiveringen.

"Skäms för det"

Hittills har Sandor Högye inte valt att lämna sin plats i fullmäktige. Men han har heller inte deltagit på något sammanträde sedan han ombads att lämna. 

– Det vet jag inte. Jag är pensionär. Jag ägnar mig åt promenader. 

Men det är ditt eget mandat, du kan sitta där även om du är utesluten?

Jag vet och jag skäms inför de som röstade på mig. Jag anser inte att jag kan representera det partiet längre helt enkelt. I somras på ett möte med vår fullmäktigegrupp, där Bäckström Johansson var med, ifrågasatte jag varför invandrare får jobba inom sjukvården eller skolan utan att visa upp ett intyg från belastningsregistret, som sträcker sig tio år tillbaka i tiden. Jag ska lämna mitt barn och barnbarn på sådana ställen, vi kan inte ha olika regler för grupper i Sverige. Men han ansåg att det var dumt sagt av mig, för de måste få chansen att jobba. Det gjorde att jag avstod från alla framtida uppdrag.

Du skulle ju kunna bli politisk vilde?

– Jag vet inte än. Det är något jag måste tänka igenom.

"Uppmanar dem att rösta på AfS"

Sandor Högye ser positivt på att de tidigare SDU:arna, med Gustav Kasselstrand, William Hahne och Jessica Ohlsson i spetsen, bildat ett nytt parti. 

– Vi i Kalmar län stod upp för ungdomsförbundets rätt att kritisera moderpartiet. Nu verkar alla plötsligt ha glömt det. Det här är ett parti som är helt okej. De blir uteslutna, bildar ett eget parti och även Bo Karlsson, Mattias Bäckström Johansson och Thoralf Alfsson tyckte att det var bra med ett till parti, säger han och fortsätter:

– Jag förordar dem som tänker nationalistiskt att rösta på Alternativ för Sverige.

Det är ett bättre alternativ för Sverige?

– Rent taktiskt kan det splittra SD, men SD har gått för långt mot mitten. Det sa jag redan för fem år sedan. Det finns ingen annan lösning för Sverige än återvandring. Sverige är förlorat som Sverige. Det är redan försent. Jag blev så besviken när partiet tog bort nationalistiskt och blev ett nationalkonservativt parti. Det var inte det partiet jag gick med i. Alternativ för Sveriges politik är den som krävs för Sverige.

Ska kontakta AfS

För en tid sedan sa Högye att hans politiska engagemang troligen var över. Nu är det inte lika säkert längre.

– Det är inte avslutat. Jag kommer att ta kontakt med Alternativ för Sverige den här veckan.

Vad tror du om möjligheterna att få vara med?

– Vill de ha mig, så vill de ha mig. Det är inget jag funderar över.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt