Annons:

Mångårig liberal lämnar partiet:

Liberalernas Anders Fransson lämnar partiet efter den omdaning av politiken som Johan Rosén drivit igenom. Foto: Simon Henriksson

Mångårig liberal lämnar partiet: "Kan inte förknippas med detta"

Liberalernas valprogram slog ned som en bomb i Vimmerby. För Anders Fransson, engagerad inom Liberalerna lokalt sedan slutet av 70-talet, blev det droppen. Nu sågar han partiets nya linje jäms med fotknölarna.
– Jag vänder mig emot allt, säger han.

Annons:

Liberalerna, med Johan Rosén i spetsen, har definitivt presenterat det mest omfattande valprogrammet inför höstens kommunfullmäktigeval. Partiet vill bland mycket annat sälja skog, lägga ned två landsbygdsskolor, höja alla avgifter inom kommunen och låta invandrare ta enkla jobb till en ersättning av 50 kronor i timlön. 

Förslag som fått Anders Fransson, aktiv sedan 1970-talet, att lämna partiet. 

– Många tror säkert att jag är kvar för jag förknippas med Liberalerna. Men det här kan jag inte stå bakom. Jag vänder mig emot allt i det här. Vi har haft stora, skarpa diskussioner och jag har försökt att stoppa Johan. Men det går inte och då får jag tacka för mig, säger Anders Fransson till Dagens Vimmerby.

För en vecka sedan valde han att lämna Liberalerna. Han har varit kassör i ungefär 20 år och haft uppdrag för partiet i nämnder och kommunala bolagsstyrelser. 

– Jag lämnade så fort jag förstod att det här skulle hamna på agendan. 

Hur känns det att lämna Liberalerna?

– Det känns jättebra för det här stämmer inte alls med vad jag tycker. Johan går fram som en bulldozer och så är det.

Tror du att det blir fler avhopp?

– Det finns inte så många fler som kan hoppa av.

"En kupp"

Han menar att Johan Rosén på ett kuppartat sätt tagit över partiet.

– Det är en kupp för att ta över partiet och få igenom det här. Vid årsmötet skulle han ha med sig medlemmar han värvat och de röstade alla på det Johan tyckte. Han har en egen agenda som han vill driva igenom och det här är inget liberalt parti längre. Det är snarare ett vänsterparti.

Hur hade du velat se att Liberalernas politik utformats?

– Jag vill att vi ska arbeta för att sänka skatten med 50 öre. Om det går eller inte är en annan fråga, men vi ska starkt jobba för det. Jag vill konkurrensutsätta kommunala verksamheter med tydliga upphandlingar. Jag vill att kommunala avgifter ska ligga i paritet med produktionskostnaden. Visst, måste man tjäna till avskrivningar och så vidare, men det ska inte göras någon vinst på det. Jag vill sätta stopp för konstiga affärer där det finns risk för förlust. 

"Fel koncept"

Nu tror Anders Fransson att Liberalernas tid i Vimmerbypolitiken är förbi.

– Man behöver inte vara oroliga för att få röster. Jag har pratat med några andra och de tycker också så här. Det här går så stick i stäv med vad jag tycker.

Liberalerna har ju under lång tid varit ett litet parti i Vimmerby. Kan inte det här vara ett sätt att locka röster?

– Även om det skulle ge röster så är det fel koncept. Att höja avgifter, sälja skog och lägga ned skolor – nej, det är fel oavsett om det ger röster eller inte. Jag har försökt att propagera för att vi ska försöka att köra ut elever till småskolorna i stället, men då slår man dövörat till.

Går högerut

Nu tänker han troligtvis gå högerut i politiken, men att engagera sig i ett annat parti är inte aktuellt för stunden.

– Inte för tillfället, men i sådana fall är det högerut. Eller så får jag vänta tills det kan bli ett nytt Liberalerna med liberala värderingar.

Att starta ett nytt parti finns det inga tankar på?

– Nej, jag börjar bli för gammal för det. Det drar med sig för mycket, det skulle ha varit för 25 år sedan i sådana fall.

Fotnot: Hur Johan Rosén ser på kritiken hoppas DV kunna återkomma med under dagen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt