Annons:

Centerpartiet: ”Alla andra klarar att göra det billigare”

Oppositionssamordnaren Peter Karlsson (C) vill se fler ifrågasättanden från majoriteten i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Linus Johansson

Centerpartiet: ”Alla andra klarar att göra det billigare”

Birgitha Sahlins förslag om en ny förvaltningsorganisation mötte motstånd – och när nämnden skulle fatta beslut gick förslaget till återremiss. Centerpartiet efterlyser en starkare politisk styrning av förvaltningen. – Jag saknar Magnus Gustafsson, säger nämndens oppositionssamordnare Peter Karlsson (C).

Annons:

Nedläggningen av skolorna ger ingen större besparing inom förvaltningsledningen. En rektorstjänst försvinner och organisationen görs om – men enligt Birgitha Sahlins förslag blir antalet tjänster inom skolledningen lika många.

Enligt förslaget, som Vimmerby Tidning beskrev den 14 november, kommer områdescheferna tas bort och istället ersättas av 2,5 tjänst som intendenter.

Förslaget skulle gå till beslut i det senaste nämndssammanträdet, men majoriteten begärde återremiss.

– Vad jag har hört har majoriteten fått bannor från sitt eget gruppmöte där man tyckte att det skulle göras en större besparing. Jag tycker att det har gått lite för fort. Sedan var inte Birgitha med på mötet, så vi fick ingen redogörelse. Jag vet inte vad en intendent ska ha för uppgifter, säger Peter Karlsson (C) som vill ha mer betänketid:

– Alla andra klarar att göra det här billigare, men jag skulle vilja titta på hur de andra gör lite mer. Det talas alltid om Hultsfred och deras platta organisation och jag skulle vilja se en jämförelse. Det här ska inte gälla förrän nästa höst och det är bra om det dras en gång till.

”Inte tagit makten”

Ett bärande argument i skolnedläggningsdebatten har varit att färre skolor ger besparingar inom förvaltningsledningen. Men enda skillnaden i antalet tjänster på ledningsnivå är alltså en rektorstjänst.

– Majoriteten hävdar att det är en besparing att lägga ned skolorna, men en rektor hade gått att spara ändå eftersom antalet elever minskar. Birgitha har fått fria tyglar med det här förslaget och jag vet inte om det är det här som hjälper.

Peter Karlsson anser att den politiska styrningen av förvaltningen borde vara större.

– Politiken har makt, men majoriteten har inte tagit den. Jag tycker att de ska vara mer ifrågasättande. Förra ordföranden Magnus Gustafsson var duktig på det och jag saknar honom där.

Har förvaltningen fria tyglar?

– … Jag hade ifrågasatt mer än vad man gör nu.

”Behövs mer samordning”

Centerpartiet vill ha en gemensam rektor för skolorna och förskolorna på landsbygden.

– När det gäller småskolor tycker vi att det ska vara en person som är rektor både för förskolan och skolan. Det behövs mer samordning mellan skola och förskola och en rektor skulle kunna följa eleverna hela vägen. Överlag har vi problem med överlämnandet mellan förskola och skola och högstadium och gymnasium.

Hur ordföranden Camilla Stridh (S) ser på kritiken berättar Dagens Vimmerby senare under morgondagen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt