Annons:

Kommunalrådet: ”Opinionen har drivit fram det här”

Tomas Peterson (M) anser att folkopinionen har drivit fram krisen inom grundskolan. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet: ”Opinionen har drivit fram det här”

Fem grundskolelärartjänster försvinner från grundskolan i höst. Enligt kommunalrådet Tomas Peterson (M) är det inte aktuellt att använda flyktingpengarna för att stärka upp grundskolan. – De pengarna ska gå till verksamhet som är kopplad till flyktingar, säger han.

Annons:

I fredags berättade Dagens Vimmerby att fem lärartjänster inom grundskolan försvinner under sommarlovet – och att ännu större nedskärningar behöver göras. Totalt kan det handla om åtta tjänster. 

Beskedet är en direkt följd av att kommunstyrelsen i tisdags bestämt sig för att inte tillskjuta extra medel till barn- och utbildningsnämnden.

– Det är en sak för barn- och utbildningsnämnden att hantera den kärva ekonomi vi har. Det är klart att det här påverkar skolan, men jag utgår från att man har kontroll på läget och fattar beslut som har minsta möjliga inverkan på den verksamheten vi har, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

Varför tillsköt ni inte mer medel till BUN för att slippa den här nedskärningen?

– Vi har inte utrymme att göra det. Vi har försökt i två månaders tid, men inte hittat några besparingar och vi har inte fått ett enda förslag från oppositionen. Nu får nämnden anpassa sig till den budget de har och det är bra att de tar de här stegen själva. Jag uppfattar inte att situationen i grundskolan är ohållbar, men det blir alltid jobbigare när tjänster försvinner.

Upplever du att situationen inom grundskolan är nära gränsen för vad som är hållbart?

– Jag har förstått att läget är ansträngt. Vi borde ha klarat av det här med en annan skolstruktur.

Hur ser du på att två rektorer uppges ha sagt upp sig på grund av nedskärningen?

– Det kan jag inte kommentera. Det får de själva svara på.

Är du rädd för att fler pedagoger kommer att lämna kommunen?

– Det här är en situation som många kommuner har och kommer att få. Det ekonomiska läget borde hanteras på ett sätt så att vi kan behålla vår personal.

”Var väldigt tomt”

De försvunna tjänsterna är också en direkt följd av att majoriteten ändrade sig i skolfrågan efter folkomröstningen i februari. Nu driver nämnden nio skolor, men har bara budget för sju.

– Det har varit bättre att lägga ned några småskolor. Vi fick inga förslag från de som påstods ha förslag. Det var väldigt tomt när vi drog ut oppositionens skrivbordslådor. Även om vi hade lagt ned skolorna hade det varit kärvt, men vi hade haft hela andra förutsättningar.

Är situationen i grundskolan oppositionens ansvar?

– Oppositionen har givetvis ansvar för det, men det är ett gemensamt ansvar. Det är folkopinionen som har drivit fram den här problematiken. Centerpartiet har inte kommit med några nya förslag än de som de presenterade i höstas, men de vägde vi in redan då.

Inga flyktingpengar

Samtidigt har kommunen cirka 20 miljoner kvar av det flyktingstöd som staten delade ut förra hösten. En del av dem kommer att gå till nya paviljonger vid AL-skolan – men en stor del har det fortfarande inte fattats något beslut om.

Tomas Peterson anser inte att de pengarna ska användas till att bevara lärartätheten i grundskolan.

– De ska inte gå till att stärka upp grundskolan. De ska gå till kostnader som är förknippade med vår verksamhet för flyktingar. Vi har någorlunda fri möjlighet att använda de pengarna, men vi ska inte använda dem till andra frågor, det tycker jag inte.

I juni ska fullmäktige fatta beslut om nästa års budgetram för barn- och utbildningsnämnden.

– Vi kommer se över hela prioriteringen. Barn och unga utbildning är en av våra viktigaste verksamheter. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt