Annons:

Majoriteten röstade igenom förskola i VOK-skogen – C kritiskt

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij vill skjuta upp beslutet om ny förskola till efter valet. Foto: Jakob Karlsson

Majoriteten röstade igenom förskola i VOK-skogen – C kritiskt

I dag fattade en oenig kommunstyrelse beslut om att påbörja projekteringen för en tio avdelningar stor förskola i Skyttehagen i VOK-skogen. Centerpartiet röstade emot förslaget och gör nu förskolan till en av sina profilerade valfrågor.

Annons:

Majoriteten har under lång tid fått en hel del kritik för planen på en förskola i VOK-skogen. Både placeringen, mellan Skogsbackens förskola och Lundens förskola, och storleken på förskolan, tio avdelningar, har mött protester.

I dag tog kommunstyrelsen beslut om att påbörja projekteringen för förskolan. Beslutet fattades i oenighet då både Vänsterpartiet och Centerpartiet röstade emot förslaget.

– Vi tycker att det är bättre att skjuta på beslutet till efter valet eftersom flera partier har uttryckt att de vill ha en annan lokalisering. Lokaliseringen är det viktiga nu, men vi vill också bygga en ny förskola på max sex avdelningar. Vi behöver dagsfärska siffror på hur behovet ser ut, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

 "Vill sprida förskolorna"

Centerpartiet kommer att göra förskolefrågan till en av partiets profilerade frågor i valrörelsen där ett av löftena kommer att vara att riva upp beslutet.

– Vi har redan så många avdelningar i den här delen och vill sprida förskolorna.

Är avstånd ett problem för en stad med Vimmerbys storlek?

– Ja. Vi vill att man ska kunna cykla eller gå och vi ser också att man glömmer bort kransorterna när man  bygger en så stor förskola.

 "Har omvärderat det"

Partiet röstade själva igenom den detaljplaneändring för området som gör att en förskola tillåts på platsen.

– Vi har omvärderat det. Vi tycker att processen har gått i diket och när man räknar på antal avdelningar så finns det bättre ställen att bygga på. 

Vad är det som gjort att ni ändrat er?

– Det är att vi tycker att det är bättre att sprida ut förskolorna och vi har aldrig varit för att bygga tio avdelningar. Sex är vad vi max kan tänka oss.

Det visste ni väl redan då?

– En så stor förskola skapar mindre utrymme för flexibilitet. Barnkullar kommer gå upp och ned och då blir det de små enheterna som ryker, säger Jacob Käll.

Har ni påverkats av opinionen i frågan?

– Det tycker jag inte, menar Ingela Nilsson Nachtweij.

 "Förlorar ingenting"

Centerpartiet vill att den nya förskolan byggs i det nya villaområdet i Nosshult.

– Det finns också en tomt vid Astrid Lindgrens gata som kommunen äger och även vid Vimarskolan skulle det gå att bygga en förskola. Det finns mark.

Centerpartiet vill hitta en gemensam lösning i frågan.

– Det första spadtaget kan tas hösten 2019. Därför förlorar vi ingenting på att hitta en enighet i frågan. Det är en investering som vi ska leva med i många år.

Fotnot: Majoriteten har kallat till presskonferens om tisdagens kommunstyrelse först på fredag.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt