Annons:

Förskolebarn ska flytta in i skolan – oppositionen kritisk

Förskolebarn ska flytta in i skolan i Djursdala för att skapa mer plats och korta kön till förskolan. Foto: Mostphotos/Genrebild

Förskolebarn ska flytta in i skolan – oppositionen kritisk

Fyra- och femåringarna på förskolan i Djursdala ska flytta in i skolan. Detta för att korta kön – och få in fler barn på förskolan.
– Det finns flera fördelar med det, säger kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Det ursprungliga förslaget är ett medborgarförslag för att tillskapa fler förskoleplatser i Djursdala. Nu väljer en oenig kommunstyrelse att gå vidare med förslaget.

– Det finns flera fördelar med att fyra- och femåringarna flyttar in till skolan. Det öppnar möjlighet för att kunna ta in fler barn på förskolan och därmed kunna korta förskolekön i Djursdala, säger kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

På det här sättet får också Djursdala större underlag totalt sett, menar kommunalrådet.

– Fler i förskolan ger större underlag till skolan. Åker man till en annan ort får man ofta kompisar där och vill fortsätta gå i skolan där, vilket ger ett mindre underlag. Vi ser att det fungerar på liknande sätt i både Södra Vi och Tuna och det ger fler billiga förskoleplatser, säger hon.

"Kortsiktigt beslut"

Socialdemokraterna är dock kritiska till förslaget och yrkade avslag, som enda parti.

– Det är flera anledningar till det. Dels är ekonomin för det här inte tillräckligt utredd och vi har också lyssnat på vad facken och förvaltningen har sagt. Det är ett kortsiktigt beslut att ta, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

Socialdemokraterna reserverade sig.

– Vi har gett ett uppdrag till barn- och utbildningsnämnden att i dialog med samhällsbyggnadsavdelningen göra upp en plan för verkställigheten av detta, säger Nilsson Nachtweij.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt