Annons:

KS begärde handlingsplan från BUN – ”Inte fått någon”

Centerpartiets oppositionsråd Ingela Nilsson Nachtweij är mycket kritisk till styrningen av barn- och utbildningsnämnden. Foto: Jakob Karlsson

KS begärde handlingsplan från BUN – ”Inte fått någon”

I juni begärde kommunstyrelsen en handlingsplan från barn- och utbildningsnämnden för att klara ekonomin för 2017. Den 25 september hade nämnden ännu inte tagit fram någon.
– Det var tomt och det är allvarligt, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

I tisdags fattade majoriteten beslut om att tillskjuta 3,5 miljoner kronor till förskolan under nästa budgetår. Beslutet fattades efter att förvaltningschefen Birgitha Sahlin avsagt sig arbetsmiljöansvaret för förskolan med anledning av att hon ansett att verksamheten fått för lite resurser. 

I och med gårdagens beslut från majoriteten återtar Sahlin ansvaret för arbetsmiljön. Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij är kritisk till agerandet. 

– Det blir en budgetförhandling från förvaltningschefen och det är ett märkligt tillvägagångssätt. Centerpartiet har inte haft något formellt beslut att ta ställning till, men vi tycker att det är bra att förskolan får mer pengar.

Finns det risk för att fler chefer agerar som Sahlin för att få mer pengar till sin verksamhet?

– Självklart finns det en risk för det och det är mycket olyckligt när en förvaltningschef inte respekterar ett politiskt beslut i form av en tilldelad ram. Socialnämnden har också stora problem med att inrymma sin verksamhet inom tilldelad ram men socialchefen har inte avsagt sig sitt arbetsmiljöansvar för att få en utökad budgetram. Bättre vore om man presenterat en konsekvensanalys av tidigare beslutad ram för 2018 och därifrån inlett en diskussion med kommunstyrelsen och budgetberedningen.

 "Det var tomt"

Majoriteten har också fattat beslut om en extern genomlysning av verksamheten, enligt ett pressmeddelande.

– Det finns inga beslut, men det finns prat om det. Vi i oppositionen har inte varit inblandade i att vi ska ha en konsult för flera hundratusen som utreder verksamheten. Vi är beredda att stå bakom den här utredningen, men det borde finnas kompetens i stadshuset att se över det här.

BUN:s senaste prognos pekar på ett underskott på 13,5 miljoner kronor i år.

– Vi i kommunstyrelsen har uppsiktsplikt över nämnderna och i juni kallade vi in nämnden och krävde en åtgärdsplan för att nå balans i budgeten. I måndags hade vi budgetberedning, men BUN har inte tagit fram någon åtgärdsplan. Det var tomt och det är allvarligt.

Har du förtroende för nämndens ordförande Lis Astrid Andersson?

– Det vill jag inte svara på i nuläget. Det jag kan säga är att ordförande i BUN sitter på två stolar i detta arbete. Hon är anställd av BUN på AL-skolan och ordförande i den nämnd som bedriver den verksamheten, så där ser jag ett bekymmer. Att hon tillsammans med sin nämnd dessutom har arbetsmiljöansvaret för hela förskolan utan att ha möjlighet att vara operativ är en mycket svår och olycklig situation för henne som hon inte själv har försatt sig i. I en demokrati är det till syvende och sist politiken som har det yttersta ansvaret för besluten.

Har du förtroende för förvaltningschefen Birgitha Sahlin?

– Det kommer krävas en hel del konstruktivt arbete av förvaltningschefen framåt för att vi i Centerpartiet ska ha fortsatt förtroende för hennes ledarskap. Vårt förtroende har fått sig en törn, säger Nilsson Nachtweij och fortsätter:

– Vi i Centerpartiet vill se framåt och planera för att inrymma de 105 fler eleverna som kommer att gå i grundskolan år 2022. Birgitha Sahlin och nämnden uttryckte i förrgår att de behöver vägledning i det arbetet. Jag förväntar mig att en åtgärdsplan för att inrymma 2017 års verksamhet inom budget och en långsiktig plan för hur de ökade elevvolymerna ska inrymmas med hög kvalité är på gång.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt