Annons:

Debatt om tiggeriet i fullmäktige – ”Beklagligt”

Sverigedemokraten Anneli Jakobsson hade flera frågor om tiggeri i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Debatt om tiggeriet i fullmäktige – ”Beklagligt”

På Anneli Jakobssons (SD) initiativ blev det en kortare diskussion om tiggeriet i fullmäktige i måndags.
– Det är beklagligt att medborgare söker sig till Sverige för att tigga sig till sitt uppehälle, sa kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Annons:

I en interpellation ställd till Tomas Peterson ställde Jakobsson ett antal frågor om hanteringen av tiggare i Vimmerby. Jakobsson menar att det finns utrymme för att kräva att tiggarna har tillstånd i kommunens ordningsföreskrifter – en bedömning som kommunalrådet Tomas Peterson inte delar.

– Det är beklagligt att medborgare söker sig till Sverige för att tigga sig till sitt uppehälle och vi i Moderaterna vill se ett nationellt förbud. Det är Polisen som har ansvaret för att tolka och följa ordningsföreskrifterna. Vi i Vimmerby har inga speciella föreskrifter när det gäller tiggeri, sa kommunalrådet- 

"Gör din egen tolkning"

Anneli Jakobsson:

– Jag tror du gör din egen tolkning Tomas Peterson. Det står klart och tydligt att det krävs tillstånd. I Eskilstuna har man infört krav på polistillstånd och böter på 200 kronor om dagen om tiggarna bryter mot det. Varför kan inte Vimmerby vara mer noga med att ordningsföreskrifterna följs? Det måste jag själv göra när det gäller affischering inför valet.

Peterson uppmanade Jakobsson att lämna in en motion med förslag på förändringar, vilket Jakobsson lovade att göra.

"Ett förbud är att gå för långt"

Sverigedemokraten undrade också om EU-migranter fått ekonomiskt bistånd i Vimmerby och om de har rätt att gå i skolan.

– Det finns ett särskilt regelverk när det gäller försörjningsstöd för migranter och det görs individuella prövningar. Vi har betalat en hemresa en gång, men aldrig fått in någon ansökan, sa socialnämndens Eva Berglund (S). 

– För människor som är här i tre månader så finns ingen skyldighet att för oss att se till att de går i skolan och det finns inte heller något hinder för att göra det, sa Lis Astrid Andersson (S), ordförande i BUN. 

Peter Högberg kritiserade debatten:

– Det är ingen lätt fråga, men det som är olyckligt är att man pekar mot de som tigger. Jag tror inte att någon tigger med fri vilja och vi känner oss mycket tveksamma till ett generellt förbud för tiggeri. De som utnyttjar tiggare ska man givetvis göra allt man kan för att komma åt, men förbud mot tiggeri är att gå för långt.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt