Annons:

Nilssons svar på kritiken: ”Det är förfärligt negativt”

Helen Nilsson (S) och Niklas Gustafsson (M) ställde sig i varsin ringhörna under debatten i fullmäktige. Bilden är ett montage. Foto: Simon Henriksson

Nilssons svar på kritiken: ”Det är förfärligt negativt”

I två skilda interpellationer ställde oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M) ett 40-tal frågor till det politiska styret. Debatten i fullmäktige visade snabbt att de båda sidorna står väldigt långt ifrån varandra.
– Vad är ni ute efter egentligen? Jag tycker det är förfärligt negativt från den här sidan, röt kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

Den ena interpellationen inriktade sig på majoritetens (S, C och V) dokument med mål- och fokusområden. Det dokumentet har redan klubbats i fullmäktige och de fem områdena är följande:

  • En ekonomi i balans. 
  • Barn- och ungas uppväxtvillkor.
  • En god arbetsmiljö för kommunens anställda. 
  • Hela kommunen ska leva. 
  • En grön omställning. 

"Ska man kvotera in män?"

Gustafsson ställde en mängd frågor om innehållet i sin interpellation – och ska man sammanfatta debatten som följde i fullmäktige kort så kan man konstatera att den snabbt flög iväg från själva interpellationen.

Kommunalrådet Helen Nilsson tyckte att det var så många frågor att hon behövde ge ett övergripande svar och oppositionsrådet ansåg att frågorna inte alls besvarades.

– Det är 26-27 frågor i det här, jag försöker ta det övergripande. Syftet med dokumentet är att kommunicera majoritetens övergripande mål och fokusområden. De fungerar som en vägledning för att styra organisationens arbete och resurser mot önskade resultat. Det huvudsakliga syftet är tydlighet och inriktning och det är fem fokusområden som ger en riktning mot vad vi vill. Vi ser också att våra fokusområden möjliggör en regelbunden bedömning och skapar en transparens som majoriteten vill ha. 

Niklas Gustafsson (M) var inte alls belåten med Nilssons utläggning.

– Vi ville veta mer om visionerna med dokumentet, det vi fick till oss idag var inte så mycket till svar. Jag hade velat höra om visionerna kring det man vill göra och tycker det är synd att man inte får svar när man väcker en interpellation, men jag får göra ett nytt försök en tredje gång för att få svar på vad majoriteten har för visioner den här mandatperioden. Man har satt ned massa ord utan baktanke, Vimmerby ska bli mer jämställt – hur tänker man när majoriteten av alla som jobbar i kommunen är kvinnor? Ska man kvotera in män?

"Saknar framförallt ansvaret"

Daniel Fernhed (S) höll debattens mest underhållande inlägg och riktade in sig på en av Gustafssons frågor: ”Kan vi förvänta oss stadsbussar i Vimmerby under mandatperioden?”

– Det är den typen av frågeställningar man kan räkna med om man röstar på Moderaterna. Underlaget för stadsbussar i Vimmerby är för litet tyvärr, men vi satsar på kollektivtrafiken. Bland annat får eleverna sommarkort, det är en satsning för att öka det kollektiva resandet.

Gustafsson:

– Då tar vi den frågan: varför sa majoriteten nej till sommarkort förra året? Jag saknar modet, jag saknar fantasin och jag saknar framförallt ansvaret.

Ola Hammarbäck (KD) försökte placera sig centralt på slagfältet.

– Jag håller med Helen om att det var många frågor och jag håller med Niklas om att det inte var så mycket till svar. En fråga jag tänker på: är det här era visioner eller era mål? Det står att sjukfrånvaron ska minska med 20 procent. Det är en bra ansats, men jag tycker att man kan göra det tydligare och säga hur man tänker sig mäta det målet.

"En överlevnadsstrategi"

Helen Nilsson tyckte att M och KD var för fientligt inställda.

– Vad är ni ute efter egentligen? Jag tycker det är förfärligt negativt från den här sidan? Det här är våra fokusområden för att få en budget i balans. Nu har vi antagit en ny budgetmodell för att vi ska kunna satsa på saker som vi vill satsa på. Kommunen är i en överlevnadsstrategi för att vi inte ska tappa mer än vi redan gjort. Flera kommuner drar in det ena och det andra, vi försöker behålla det vi redan har. Arbetet med det här dokumentet kommer klarna mer och mer, jag tycker inte ni ska säga att vi flamsar, det här är på riktigt.

Moderaten Fredrik Laapotti ville se en tydligare diskussion om ansvaret.

– Mål och indikatorer och uppföljning är bra – men var hamnar ansvarsutkrävandet? Det är den risken jag ser. När vet vi att vi har lyckats? Jag efterlyser en djupare diskussion – var ska ansvaret ligga och hur ska uppföljningen ske? Tar vi inte det ansvaret som politiker så faller både eventuella framgångar och brister på framgång över på tjänstemännen.

 "Vad vill ni?"

Den andra interpellation behandlade skolverksamheten i Vimmerby, både utifrån kvalitén, ekonomin och elevernas välmående. Ordföranden i BUN, Peter Karlsson (C), besvarade motionen med en redovisning av andelen behöriga lärare.

– Vi strävar efter att ha behöriga lärare i alla ämnen, men det saknas över hela landet. Vi skulle kunna vara bättre, visst, men vi är inte dåliga på något sätt. I grundskolan kommer vi inte att minska skolpengen mer. Vi lägger mindre än jämförliga kommuner och med prislappsmodellen får vi mer pengar framöver.

I det här ämnet var Niklas Gustafsson (M) nöjd med svaret och debatten ebbade ut. Lars Johansson (V) avrundade kalaset.

– Det är hård och svepande kritik mot majoriteten, och när det är såhär många frågor blir det svårt att föra en debatt. Det är extra tydligt i den här interpellationen när det är motsägelsefulla frågor. Det jag saknar är: vad vill Moderaterna, vad vill oppositionen? M har styrt i den här kommunen i alla tider om jag inte minns fel, ni borde väl ha en välarbetad plan på hur Vimmerby kommun ska styras? Jag har inte hört några förslag och det vore bra för debatten om vi kunde få två sidor där vi kan debattera för eller emot. Nu blir det i stort sett bara formfrågor, jag skulle vilja diskutera innehåll. Så, M och Niklas, vad vill ni?

Det var ännu en fråga som blev utan svar.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt