Annons:

Majoriteten: ”Hanterar folkomröstningen efter 21 februari”

Cirka 2 700 röstberättigade skrev på protestlistorna. Hur resultatet av folkomröstningen kommer att hanteras kommer majoriteten inte meddela i förväg. Foto: Jakob Karlsson

Majoriteten: ”Hanterar folkomröstningen efter 21 februari”

Under kvällens fullmäktige ville Centerpartiet ha svar på hur majoriteten tänker hantera folkomröstningen. Det kommer de få vänta på – ända tills efter att skolvalet har genomförts.

Annons:

Den 21 februari går Vimmerbys röstberättigade till ett unikt extraval. Då ska medborgarna få säga sitt om majoritetens beslut att lägga ned skolorna i Djursdala och Gullringen samt förskolan i Pelarne.

Folkomröstningen är rådgivande. Det innebär att majoriteten med Socialdemokraterna och Moderaterna kan välja att inte följa resultatet. I dag ville Centerpartiet med Ingela Nilsson Nachtweij i spetsen veta hur majoriteten tänker. Gruppledaren ställde följande fråga i fullmäktige alldeles nyss:

– Hur stort röstdeltagande krävs i folkomröstningen för att ni ska betrakta valresultatet som bindande?

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) gav ett tydligt besked om att inte ge något besked i frågan:

– Folkomröstningen är rådgivande, därför kan man inte binda upp sig i förväg. Det är vi i fullmäktige som ska ta ställning till resultatet och vi får återkomma efter den 21 februari och se hur vi ska hantera resultatet. Jag tycker inte att vi ska binda oss vid något speciellt resultat.

Folkomröstningen blir en rysare. Vad resultatet kommer leda till likaså. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt