Annons:

INN: ”Måste få korrekta siffror”

Ingela Nilsson Nachtweij menar att de nya siffrorna för skolnedläggningen inte hade påverkat Centerpartiet. Foto: Simon Henriksson

INN: ”Måste få korrekta siffror”

6,8 miljoner 2016 och 12 miljoner 2017. Det var siffror för skolnedläggningen som inte nämndes i valrörelsen. – Jag kan ärligt inte förstå strategin till varför man kommer med det här nu, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Att bevara skolorna i Gullringen och Djursdala samt förskolan i Pelarne får en negativ budgetpåverkan på cirka sju miljoner kronor under 2016. Det är pengar som nu måste tas från andra ställen – och belopp på en helt annan nivå än de som nämndes i valrörelsen.

Dagen före valet menade BUN:s ordförande Camilla Stridh (S) att nedläggningarna skulle spara 6,5 miljoner med helårseffekt 2017. Den 12 februari skrev Tomas Peterson (M) på sin blogg att besparingen blir 6,5 miljoner per helår och 3,2 miljoner 2016.

Men att bevara enheterna får alltså en helt annan påverkan för den sedan länge fattade budgeten. Framför allt får det konsekvenser för den väntade besparingen på kortverksamheten på två miljoner som nu kan komma att strykas från budgeten.

”Ingen rund siffra”

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) ställer sig frågande till röran runt beloppen som skolnedläggningarna skulle ha sparat.

– Det är väldigt mycket som är oklart och jag kan ärligt inte förstå strategin till varför man kommer med det här nu. Vi har efterfrågat de här uppgifterna länge. Dagen innan debatten med DV fick jag en lapp från Tomas Peterson där det stod att besparingen låg på 2,2 miljoner 2016 och 4,28 2017 för att rädda skolorna. Jag tycker inte att man kan vara mer exakt än 4,28. Det är ingen rund siffra. I måndags sa Tomas fem miljoner 2016 och tio miljoner 2017 och det verkar också lite märkligt när det inte stämmer med ekonomichefens beräkningar.

Hade de här beloppen förändrat ert ställningstagande i frågan?

– Vi hade inte tänkt annorlunda ändå. Vi tror inte att det totalt sett blir den här besparingen och vi har andra alternativ som vi vill testa till att börja med.

Hur ser du på de många olika buden?

– Det är svårt att jobba som politiker när vi inte får tydliga och klara underlag. Vi måste få korrekta siffror för att ta bra beslut.

Vem bär ansvaret för att rätt summa inte presenterats i tid till folkomröstningen?

– Politiken i första hand. Politikerna ska ställa rätt frågor till tjänstemännen för att få de underlag som behövs.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt