Annons:

Centerpartiet vill dubbelsatsa på laddstolpar

Rickard Nordons och Ingela Nilsson Nachtweijs centerparti vill möjliggöra laddning av elbilar i lyktstolpar. Foto: Jakob Karlsson

Centerpartiet vill dubbelsatsa på laddstolpar

I dag presenterar Centerpartiet två förslag för att öka antalet laddstolpar till elbilar. Riksdagsledamoten Rickard Nordin tror att förslagen kan få fart på elbilsförsäljningen.
– Ett stort problem när det gäller att få ut elbilar är laddningsmöjligheter, säger han.

Annons:

Satsningen på laddstolpar är tvådelad. Dels vill Centern att det ska bli tillåtet att placera laddstationer i lyktstolpar.

– De får man inte använda till något annat än belysning i dag. Nu har vi mer energieffektiva lampor och det finns marginal kvar i ledningarna. Där vill vi ha en ändring och det skulle kunna bli en enorm tillgång, näten finns ju redan och det som behövs i Sverige är möjligheten till långsam laddning när man har bilen på jobbet eller sover. 

Nordin ser ett stort behov i städerna.

– När det gäller hyresrätter och bostadsrätter saknar man ofta parkeringsplatser och då går det inte att ha en elbil. Där är behovet otroligt stort och det här är perfekt när det saknas vägguttag. Jag tycker att möjligheterna är oändliga och kommunerna kan även överlåta laddstolparna till privata företag.

 "Inte anpassade för det"

Den andra delen av förslaget innebär att villaägare ska få dubbelt ROT-avdrag för att kunna sätta upp en laddbox för hemmabrul.

– Man ska inte ladda elbilar konstant i vanliga vägguttag, de är inte anpassade för det. Med laddboxar kan vi få in en smarthet i laddningen. Med elbilar blir det nya sätt att tanka. En bensinbil kör man till den är tom, här blir det som att sätta in en motorvärmare.

Vilka effekter förslagen kommer få för konsumtionen är förstås svårt att sia om.

– Priserna kommer sjunka och vi har också förslag om att ge 100 000 i stöd till de bästa miljöbilarna och då är elbilarna konkurrenskraftiga om man även tänker på driftkostnaden.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt