Annons:

Landsbygdspartiet utmanar om mandat i fullmäktige:

Conny Gunnarsson toppar listan för Landsbygdspartiet oberoende i valet till fullmäktige. Foto: Simon Henriksson

Landsbygdspartiet utmanar om mandat i fullmäktige: "Tror vi tar oss in"

Ett parti utmanar de etablerade i valet på söndag. Det handlar om Landsbygdspartiet oberoende, LPo, som aspirerar på en plats i kommunfullmäktige.
– Det är många som säger att det behövs något nytt, säger förstanamnet Conny Gunnarsson.

Annons:

Efter valet den 9 september kan kommuninvånarna rösta in ett nytt parti i kommunfullmäktige. Det handlar om ett parti som framför allt vill värna om landsbygden. 

Landsbygdspartiet oberoende är den stora utmanaren i valet till kommunfullmäktige i Vimmerby kommun. LPo har prioriterat marknader i valrörelsen för att nå ut med sin politik.

– Vi har försökt att vara ute så mycket som möjligt, men vi är samtidigt heltidsarbetande och det är privata pengar det handlar om för oss. Det är svårt att slåss med de stora rävarna, säger Conny Gunnarsson (LPo), som står överst på partiets lista.

Partiet bjöds dock in till debatten i Tuna för en tid sedan. 

– Det var verkligen givande. Jag var nervös som tusan, det var min allra första gång, men jag känner att det gick bra och jag fick bra respons för det. Om det genererar i några röster kan jag inte säga. 

Men känner ni att det finns ett intresse för ert parti och era frågor?

– De flesta vi har träffat säger att det behövs något nytt, något som inte går i samma gamla hjulspår och som inte har en massa i ryggsäcken. Många har sagt att vi är ett nytt alternativ som de tycker är bra. Vi får indikationer på att vi har tagit plats i valcirkusen. Många vi har träffat på marknader har sedan sagt veckan efter att de ska rösta på oss.

Två procent krävs

För att komma in i kommunfullmäktige krävs det två procent i valet. I valet 2014 hade det krävts cirka 200 röster för att få ett mandat med de här reglerna.

– Kollar man vad det innebär att få två procent, så tror jag att vi är på god väg dit. Jag tror att vi klarar av det. Hur stor del vet jag inte, men det kan också vara bättre att växa sakta.

Är ett mandat målet?

– Jag hoppas på två mandat, men bara vi kommer in är jag nöjd. Vi jobbar ju i motvind, vi har inget partistöd, få medlemmar att tillgå. Vi får göra allt jobb själva och åker runt i hela länet för att lägga ut valsedlar och sådär. På riksplanet hoppas vi förstås på att komma in i riksdagen, men får vi en procent så är vi rätt nöjda. Det skulle underlätta.

Hur skulle det kännas om ni kommer in i fullmäktige?

– Väldigt skönt. Våra väljare skulle känna en trygghet i att det var rätt att rösta på oss.

"Inget missnöjesparti"

Conny Gunnarsson tror att många är missnöjda med det politiska styret i Vimmerby.

– Många är missnöjda med det befintliga styret i kommunen och vi jobbar för landsbygden även mellan valen, inte bara två veckor innan valet. För de andra partierna är landsbygden bortglömd. Jag tror att folk ser att vi har fötterna på jorden här.

Är ni ett missnöjesparti?

– Nej, vi är inget missnöjesparti. Vi täcker en stor del av de frågor som finns. Samtidigt har vi haft lite för dålig insyn, man får inte ut så mycket i kommunen förutom det man läser i media. Det vi känner är att vi behöver få in sunt förnuft och ett långsiktigt tänk. Allt kan inte handla om landsbygden, men även Vimmerby är landsbygd.

Partiets viktigaste fråga är att behålla skolorna i kransorterna. Inget parti, förutom Liberalerna, har sagt att de vill lägga ned skolor.

Behövs ni verkligen då?

– För fyra år sedan var det likadant, då var det ingen som ville lägga ned några skolor. Skillnaden är att vi inte vill det efter valet heller.

Vill ni behålla skolorna till vilket pris som helst?

– Det får inte bli till den grad att det exempelvis finns två elever. Det får inte vara på bekostnad av utbildningen. Samtidigt kan vi använda en omvänd skolskjuts, då skulle barn i Vimmerby få en lugnare miljö än i stora klasser i Vimmerby. 

Det är ett förslag som även Moderaterna lyfte i samband med valdebatten i Tuna. 

– Jag vet precis var de har fått det från. Många har tittat i vårt partiprogram helt enkelt. Vi började prata om det här redan vid skolnedläggningen, att ha en omvänd skolskjuts. Det är lika långt från landsbygden som det är från staden, så jag ser inte vad det är för skillnad.

Men ett argument i nedläggningsdebatten var att det blev för långt för barnen att åka. Blir det inte lika långt för barnen i staden om de ska skjutsas ut till landsbygden?

– Jo, men då kan det också falla på att man får en lugnare miljö för barnen, man får mer tid med läraren och kan slippa att gå i paviljonger. Som det är nu får inte alla barn plats. 

Så restidsargumentet var inte så viktigt?

– Det handlade om att sätta små barn i den offentliga KLT-skjutsen. Men när det går tomma skolskjutsar, så är restiden lika oavsett om det är ut från stan eller in till stan. Det går också tomma bussar som hämtar högstadieelever.

Känns det realistiskt att skjutsa ut barn?

– Vi är för ett aktivt skolval och där håller vi med Moderaterna. För i just den frågan bedriver de kransortspolitik. Man måste få en valmöjlighet. Som systemet är i dag får man ingen skolskjuts om man vill gå någon annanstans än där barnet är placerat.

"Försöker hålla liv i landsbygden"

Andra viktiga frågor för LPo är ett tågstopp i Gullringen och fler lokala upphandlingar. 

– Vi försöker hålla liv i landsbygden och då vill vi se ett tågstopp i Gullringen. Det finns en sträcka på fyra mil utan stopp och det är inte rimligt. Vi tycker också att det går att vara mer restriktiv när det gäller upphandlingar. Det går att skriva in i lagen om offentlig upphandling så att man stöttar lokala mer. Det tycker vi är viktigt, för det gör att man kan behålla skattepengar i kommunen. Men framför allt slåss vi för kransorterna.

Hur ser ni på skattesatsen?

– I dagsläget vill vi ha oförändrad skattesats. Jag har inte sett alla siffror, men det känns som att vi har en ganska bra nivå på skattesatsen. Allt i kommunen ska betalas och då behöver vi låta skatten vara oförändrad. 

Vill ni bygga en förskola i VOK-skogen?

– Det är en svår fråga. Behövs det verkligen en ny i Vimmerby? Vi ser att vi skulle kunna utnyttja våra befintliga förskolor bättre. Jag skulle också gärna se att man tar tillbaka de privata dagmammorna. Det skulle kunna lösa mycket av problemen för barnen.

"Helt oberoende"

Själva menar Landsbygdspartiet att de är oberoende av blockpolitiken.

– Vi är öppna för alla förslag när det gäller samarbete. Vi är helt oberoende, säger Conny Gunnarsson. 

Så ni kan samarbeta med både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna?

– Kommer de med ett bra förslag som gynnar vår ideologi, så ställer vi oss bakom det. Vi stänger inga dörrar. Vi måste se till kommunens bästa och det får inte bli någon sandlådenivå.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt