Annons:

LPO missade fullmäktige igen:

Landsbygdspartiet oberoende, med Conny Gunnarsson, tog sig inte i fullmäktige det här valet heller. Foto: Simon Henriksson

LPO missade fullmäktige igen: "Var lite väntat"

Landsbygdspartiet oberoende missade fullmäktige för andra valet i rad. LPO backade till och med jämfört med förra valet.
– Det blev lite avslaget, säger toppnamnet Conny Gunnarsson.

Annons:

I valet 2018 fick Landsbygdspartiet oberoende 1,56 procent. På landsbygden fick man ett ganska stort stöd, men då ratades man helt inne i Vimmerby tätort. 

I årets val blev det inte heller någon framgång för LPO. Utmanarpartiet fick endast 1,4 procent av rösterna och fick rätt svaga resultat i en del valdstrikt på landsbygden. Sitt starkaste fäste hade partiet återigen i Gullringen, där partiet gavs 6,5 procent.

– Det var lite väntat tyvärr. Vi har inte lyckats synas så mycket och det är inget mycket att göra åt det i efterhand, säger Conny Gunnarsson, partiets toppnamn.

Tidigt såg man att det skulle bli svårt för LPO att nå fullmäktige, då siffrorna i landsbygdens valdistrikt var för svaga.

– Ja, det kändes lite avslaget tidigt. Den dåliga starten på landsbygden gjorde att vi kände att det inte skulle gå. Men vi är också medvetna om att vi har synts för lite.

Varför räckte det inte hela vägen nu heller?

– Det är för att vi synts för lite. Ett populistiskt parti har lockat många av de yngre väljarna tror jag. SD har gått fram hårt bland ungdomar med sin utvandringspolitik. Att SD gick så starkt i Gullringen var överraskande för mig. Det såg jag inte komma.

Ska försöka igen

Att partiet ska få så mycket röster bland de som återstår att räkna, så det räcker till två procent är osannolikt.

– Ja, det fattas för mycket. Det tror vi inte på.

Ger ni upp nu?

– Nej, vi måste på det igen. Vi siktar på att ställa upp även 2026. Luften går ur än lite just nu, men det är bara att bita ihop och ta nya tag. Vi behöver bredda oss och få fler som jobbar. Det är inte enkelt, det är något som alla kämpar med. Det gäller att synas mer och visa vad vi har för ideologi, så folk förstår vilka vi är. 

Conny Gunnarsson var glad att stödet på hemmaplan var stort igen. Hela 6,5 procent i Gullringen och 2,5 procent i Södra Vi var partiets starkaste distrikt.

– Vi är starka här och vi syns rätt mycket här privat. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt