Annons:

Kommunalrådet tar på sig valförlusten:

Tomas Peterson tar på sig en stor del av Moderaternas valnederlag.

Kommunalrådet tar på sig valförlusten: "Har en stor i del det"

Moderaterna gjorde ett uselt val i Vimmerby kommun. Kommunalrådet Tomas Peterson (M) tar på sig en stor del av det.
– Utan tvekan så har jag en stor del i det, säger han.

Annons:

För Moderaterna blev det en rejäl tillbakagång i kommunvalet. Moderaterna är, efter sina fyra förlorade mandat, tillbaka på samma nivå som partiet var på innan Micael Glennfalks intåg.

Kommunalrådet Tomas Peterson lägger en stor del av skulden på sig själv.

– Jag har en stor del i det. Det är jag som har drivit politiken och som har varit ansvarig för den, så det är ingen tvekan om det, säger Tomas Peterson (M).

Vad kunde du ha gjort annorlunda?

– Jag tycker att man ska stå för sina åsikter och sina beslut. Det ska man göra rakryggat och det är en uppskattad förmåga som jag tycker att man ska ha respekt för. Men det har inte betalats. Jag kunde absolut ha varit mer populistisk som oppositionen, men det är inte jag. 

"Var dåligt förberedda"

Det Tomas Peterson ångrar mest är förslaget om att lägga ned skolor på landsbygden.

– Det blev inte lyckat. Jag tycker att vi var för dåligt förberedda. Vi hade inte tänkt igenom argumentationen tillräckligt väl. Det finns goda argument, men vi hade inte chans att klara ut det. 

Hur stor besvikelse är det här valresultatet?

– Det är en stor bevikelse. Det är tråkigt att det blir så här, men samtidigt har det varit mycket debatt och vi har fått ta ansvar och ta tuffa beslut för Vimmerby. Då kan det bli så här. Jag hade väntat mig ett bättre valresultat, så är det. 

Han tycker dock att valresultatet är värre för majoritetspartnern Socialdemokraterna. 

– Det är ingen katastrof för oss. Det är värre för Socialdemokraterna, men det är ändå onödigt lågt för oss. Det som jag tycker är väldigt positivt är att det går att bilda en borgerlig allians utan att ge Sverigedemokraterna något inflytande. Det jag ser som det rimliga, men det får förstås överläggningar visa hur det blir.

"Öppen för det mesta"

Han ser trots allt en potential för partiet i framtiden även utan Micael Glennfalk. 

– Jag tycker att vi ska kunna klara tio mandat utan honom. Naturligtvis är det viktigt med duktiga företrädare, men tio mandat är en rimlig nivå för Moderaterna. 

Vad händer för dig nu?

– Jag öppen för det mesta, men det måste förhandlingarna få visa. Jag tycker att det är kul med politik och att jobba för det allmännas bästa. Men vi får se hur diskussionerna går.

Återvänder du till det privata näringslivet?

– Jag får ju inget heltidsuppdrag för Vimmerby kommun, det kommer bli en lägre grad i sådana fall. Jag kommer inte gå ut i näringslivet eller ta något jobb, det är möjligt att jag kommer ta några privata uppdrag vid sidan om. Men jag har nått 65 års ålder, så jag kan börja ta ut pension. 

Det blir en hel del tid för privatlivet, säger han.

– Det kommer bli mycket jakt, fiske och natur för mig.

Kan en sida av dig känna att det är skönt att den här mandatperioden är förbi?

– Den här mandatperioden har inte varit så rolig, det måste jag erkänna. Det har varit mycket kritik, men det är villkoren. Det har varit roligt att samverka med Socialdemokraterna. Jag hade svårt att tro det, men det har förändrats. Det handlar mycket mer om personkemi och sakfrågor. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt