Annons:

Nicholson om majoritetsfrågan:

Marie Nicholson (M) ger ett tydligt besked på valnatten om majoritetsfrågan.

Nicholson om majoritetsfrågan: "Alliansen är mitt förstaval"

Socialdemokraternas och Moderaternas samarbete slog hårt mot båda partierna. Moderaterna är tillbaka på den nivå partiet hade före Micael Glennfalk.
– Jag har sagt att vi skulle backa de mandat Glennfalk drog till Moderaterna, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

Moderaterna tappar 6,7 procentenheter i kommunvalet i Vimmerby och samlar bara 12,6 procent av väljarnas röster. Förstås ett mycket tungt nederlag för partiet.

– Jag är såklart inte nöjd över att vi backar så mycket. Samtidigt har jag sagt att jag tror att vi ska backa de mandat Glennfalk drog in till Moderaterna. Jag hade hoppats att vi skulle få fler röster, vi har lagt en massa tid på att kampanja. Men jag inbillar mig att vi kanske hade fått ännu färre röster om vi inte gjort det, säger Marie Nicholson (M).

Moderaterna är nu tillbaka på en liknande nivå som före Micael Glennfalks intåg i Vimmerbypolitiken.

– Det är ungefär exakt det vi tappar. Vi hade sex mandat innan han kom in och jag har känt att sex mandat är realistiskt att sikta på. Att Micael drog till sig många människor ser jag som den största förklaringen till att vi backar. Vi har också misslyckats med att förankra vår politik hos vanliga medborgare. Nu har jag en mandatperiod på mig att visa att jag menar allvar. Jag väljer att gratulera Centerpartiet, Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som har gått framåt.

Hur nedslagen känner du dig?

– Klart att man är nedslagen. Vi har jobbat hårt i hela gruppen och man hoppas alltid att det ska gå bättre. Dock är jag väldigt realistisk som personer och visste att det nog skulle gå så här. Jag kommer kliva upp i morgon och ta nya tag.

Är du förvånad över att ni och Socialdemokraterna straffas hårdast av väljarna?

– Nej. 

Är det samarbetet dött?

– Vi är fortfarande goda vänner.

Kan ni tänka er att fortsätta samarbeta med dem?

– Det beror på vilka de andra partierna är.

"Alliansen är förstavalet"

Alliansen ser ut att få 50,3 procent av rösterna. Men onsdagens slutgiltiga rösträkning kan fälla avgörandet. Miljöpartiet ser ut att få 1,9 procent och är bara några röster från att behålla sitt mandat i fullmäktige. 

Är alliansen det självklara valet nu?

– Jag har sagt att det är mitt förstaval, men det ska också fungera rent praktiskt. Jag har inte hört något från Centerpartiet eller KD än.

Bollen ligger hos valets stora vinnare, menar Nicholson.

– Det handlar om deras tankar nu för jag har varit tydlig med att jag vill ha alliansen. Centerpartiet har inte sagt någonting än. Nu har de alla möjligheter till att sitta i majoritet som de har varit tydliga med att de vill. Nu är frågan om de vill bilda med sossarna eller alliansen. Det får vi se.

Men du kan tänka dig att sitta i en C-ledd majoritet?

– Det kan jag göra förutsatt att man har ett arbetsklimat där alla behandlas med respekt. 

Ska Ingela Nilsson Nachtweij bli kommunalråd?

– Det är väl självklart att Centerpartiet ska ha kommunalrådsposten, men vem som tar upp den posten får Centerpartiet bestämma.

Vad händer om Miljöpartiet klarar sig kvar?

– Det får vi titta på då. Jag vill inte kommentera det i natt. 

När börjar ni förhandla?

– Inte förrän på onsdag. Det kommer ta lite tid och vi behöver vila lite. 

Vad tänker du om att Liberalerna och Miljöpartiet ser ut att ramla ur fullmäktige?

– Det kommer sannolikt göra det lättare, men inte nödvändigt bättre.

"Tuffa veckor"

Efter valvakan på Monte Carlo, där stämningen inte var alltför deppig i och med Moderaternas något oväntade siffror i riksdagsvalet, åkte Marie Nicholson till Mönsterås.

– Jag ska åka dit där min son ligger och sover som jag saknar alldeles vansinnigt mycket. Det har varit några tuffa veckor nu.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt