Annons:

SPF: ”Väntar mig en storm av protester”

Matserveringarna på Frödala och Solgläntan kan stängas. SPF:s ordförande Bengt Johansson är mycket kritisk mot förslaget. – Jag kan inte tänka mig annat än att det blir en storm av protester mot det här, säger han.

Annons:

Kommunens äldre drabbas värst om kostverksamhetens sparförslag blir verklighet. Matserveringarna stängs helt på Frödala och Solgläntan och på Granen kommer det bara att serveras lunch framöver. På Norrskenet öppnas ingen servering och matleveranserna till hemmaboende minskas från två gånger till en gång i veckan.

Det före detta kommunalrådet Bengt Johansson är ordförande i SPF Vimmerby:

– Jag blev nästan chockad när jag läste om det här på Dagens Vimmerby. För de äldre kretsar det mesta runt maten på de här äldreboendena. Det är maten som man ser fram emot och som ger dagarna hållpunkter. Det är då man träffas och får sin sociala gemenskap. Berövas man det kan man bli sittande i sin lägenhet med en matlåda. Ingen kommer väl svälta ihjäl, men det är en klar försämring. Tar man bort det här blir det mycket sämre för de som bor på de här enheterna. Jag är väldigt kritisk mot förslaget.

SPF kommer att protestera mot förslaget.

– Jag har inte pratat med PRO än, men jag tror att de är av samma uppfattning och vi brukar samarbeta. Vi får titta på vad vi kan göra. Jag kan inte tänka mig annat än att det blir en storm av protester mot det här. Kommunen betalar hyra för matsalarna. Då är det tokigt att inte använda dem.

Hur ska ni gå tillväga?

– Vi kan inte göra mer än att protestera och påpeka att det är helt tokigt. Jag tror inte att någon av våra medlemmar sträcker armarna i luften och ropar ”äntligen” när de får veta det här.

”Det är förfärligt”

Bengt Johansson gillar inte att barnomsorgen, skolan och äldreomsorgen får de tuffaste smällarna för kommunens havererade ekonomi.

– Jag tycker att det är förfärligt att man ska behöva pruta på de äldres mat och att barn och de äldre ska ta hela budgetunderskottet. Det är inte rättvist. Det måste gå att spara någon annanstans. Det går att minska kostnaderna utan att förstöra all service inom skola, barnomsorg och äldreomsorg.  

Både PRO och SPF sitter i kommunens pensionärsråd. Där har ingen information om försämringar inom kostverksamheten nämnts.

– Det är aldrig bra att inte informera, men man hade nog inte tagit någon hänsyn ändå, säger Bengt Johansson.

Beslut väntas fattas på kommunstyrelsen den 16 februari. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt