Annons:

Så mycket har kommunen sålt fastigheter för:

Gården Ulveberg är en av de mest uppmärksammade försäljningarna. Foto: Vimmerby kommun

Så mycket har kommunen sålt fastigheter för: "Både vin och vatten"

Under den mandatperiod som lider mot sitt slut har kommunen sålt en del fastigheter. Totalt hamnar kommunen på ett överskott på drygt 4,3 miljoner kronor.
– Det är en del förluster och en del vinster, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Annons:

Mandatperioden där Vimmerby styrts av en lila majoritet – bestående av moderater och socialdemokrater – är alldeles strax över. Under den tiden har ett flertal kommunala fastigheter sålts.

Flera av försäljningarna har fått stor uppmärksamhet och också skapat opinion bland allmänheten. Exempelvis i fallet kring gården Ulveberg. 

Totalt har kommunen tjänat 4,3 miljoner kronor på de fastigheter som har sålts.

– Det är både vin och vatten, en del förluster och en del vinster. Totalt är det plusaffär och det är positivt, men det blir underskott på vissa försäljningar. Det finns olika orsaker till att en del fastigheter bokförts högt emellanåt. Vi har också Pelarne skola, som vi sålde för en krona till den ekonomiska föreningen till exempel, säger Tomas Peterson (M). 

Mest in på halkbanan

Under mandatperioden har Gjuteribolaget köpt Snickaren 16 för 4,9 miljoner kronor. Den var bokförd till sju miljoner kronor, så där gör kommunen en förlust på 2,1 miljoner kronor. Kommunen sålde Fabrikören 25 för 6,2 miljoner kronor. Det bokförda värdet var 8,5 miljoner kronor. 

Pelarne skola var bokfört till 250 000 kronor, men såldes för en krona. Eken var bokfört till 2,3 miljoner kronor, men såldes för 4,5 miljoner kronor. Båtbyggarskolan, bokförd till drygt 250 000 kronor, ingick dock i affären för Eken. Prästgården, som ingick i det stora avtalet om Astrid Lindgrens Näs, var bokförd till 971 000 kronor.

När det gäller Stören, där det är på gång med nya bostäder, blev det en förlust på drygt 200 000 kronor. Gården Ulveberg var bokförd till knappt en miljon kronor, men såldes för 2,6 miljoner kronor. 

Störst vinst blev det för Halkbanan. Den hade ett bokfört värde på 32 000 kronor – men såldes för 6,4 miljoner kronor. Vitsippan, som såldes till Lansen Omsorg, var bokförd till nästan 720 000 kronor, men såldes för 910 000 kronor.

"Äga lagom mycket"

Hur många kommunägda fastigheter som säljs nästa mandatperiod går inte att säga.

– Ju mer vi har sålt desto mindre har vi kvar att sälja. Vi har funderat mycket och kommit fram till en slutsats att det är bra att äga sina fastigheter i stor utsträckning. Även om vi slipper investeringskostnaden, så blir det hyreskostnader och driftskostnader, säger Tomas Peterson (M). 

Den lista över fastigheter som kan säljas eller rivas ska uppdateras av den nya majoriteten. 

– Den listan får vi i januari och då behöver vi politiskt gå igenom hur vi hanterar de olika fastigheterna. Det handlar om att äga lagom mycket.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt