Annons:

  • STOPPAR TIDIGARE BESLUT – UVEN SKA UT PÅ MARKNADEN

    Den nya majoriteten, med kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C), stoppar det tidigare beslutet om Uven. Foto: Simon Henriksson

  • STOPPAR TIDIGARE BESLUT – UVEN SKA UT PÅ MARKNADEN

STOPPAR TIDIGARE BESLUT – UVEN SKA UT PÅ MARKNADEN

I somras fattades ett beslut i kommunstyrelsen om att sälja tomten Uven 7 till det lokala företaget Storebrolyan AB. Det beslutet dras nu tillbaka av den nya majoriteten.
– Vi vill att Vimarhem ska släppa ut den på marknaden, säger kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Turerna kring Vimarhems tomt Uven i centrala Vimmerby har varit många och spretiga. Först framkom det att tomten värderats till 1,6 miljoner kronor. Men Vimarhem har betalat närmare 3,6 miljoner kronor för tomten totalt sett. 

– Tomten är bokföd till 555 000 kronor i Vimarhem, så Vimarhem gör en miljonvinst om det säljs för 1,6 miljoner kronor. Det beror på att man har skrivit ner tomten kraftigt sedan tidigare och det är för att man har insett att marknadsvärdet inte är så högt som man köpt in för det. Man har tagit höjd för det och det är både positivt och bra. Det är därför felaktigt att säga att det blir en förlust och resonera om vad de köpt in den för. Man måste resonera kring vad den är värderad till. Förlusten är redan tagen och nu står man inför en vinstsituation, sa dåvarande kommunalrådet Tomas Peterson (M) i somras.

Den dåvarande kommunledningen ville också sälja tomten till det lokala företaget Storebrolyan AB, som visade intresse för att bebygga tomten med bostadsrätter. 

Men senare samma år svängdes det i frågan. När frågan var uppe i kommunstyrelsen blev det återremiss – och Ingela Nilsson Nachtweij (C), som då ännu inte tillträtt som kommunalråd, uttryckte sig så här:

– Den tillträdande majoriteten vill att marknaden ska släppa ut den och att kommunen inte ska vara inblandad.

Anklagades för jäv

Dock ville Socialdemokraterna gå vidare med Storebrolyan direkt.

– Den kommande majoriteten tycker att vi ska avvakta, medan vi från S-sidan vill köra. Vi vill få igång byggnationen direkt och att kommunen ska köpa den för att lägga ett markanvisningavtal. Vi ser inte att Vimarhem mäktar med, så då vill vi få koll på tomten. Vi tycker att den nya majoriteten är lite trögare i sina beslut, sa Helen Nilsson (S). 

Vimarhem totalsågade sedan upplägget och skrev att "den enda vinnaren som vi ser det är fastighetsköparen" och menade att tomten skulle kunna säljas för mellan 2,5-3 miljoner kronor. 

Dessutom anklagades kommunalrådet Helen Nilsson (S) för jäv, då hon är kusin med en styrelsesuppleant i Storebrolyan. Anklagelser Nilsson kallade för "löjliga".

Men i samband med årets första kommunstyrelse på tisdagen tog Vimmerbyalliansen beslut om att dra tillbaka det tidigare beslutet. 

– I juni togs det beslut om att Uven skulle säljas till Storebrolyan och att KS-presidie skulle inleda en dialog med Vimarhem. Det är inte aktuellt längre och därför upphör det beslutet. Vi vill att VKF (Vimmerby Kommun Förvaltning AB) ska ta över eftersom de sköter bolagen, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

"Öppen försäljning igen"

Förändringen innebär att Storebrolyan inte får ensamrätt till tomten. 

– Försäljningen är mer öppen igen och vi vill helt enkelt att Vimarhem ska släppa ut den på marknaden. Storebrolyan är informerade och får alla chanser att buda på tomten. 

Vad är huvudskälen till att ni vill ha ut den på öppna marknaden?

– Huvudskälen är att vi vill se en helhet på den här fastigheten och att alla ska få chansen att bygga något där. Vi har också en ny styrelse i Vimarhem som behöver ta tag i den här frågan, anser vi. 

Hur Storebrolyans Andreas Hermansson ser på beslutet kommer ni kunna läsa om en stund.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt