Annons:

Vänsterpartiet vill sänka politikernas löner:

Vänsterpartiet, med bland annat Jens Stenman, Sandra Sjöblom och Lars Johansson, vill sänka politikernas löner.

Vänsterpartiet vill sänka politikernas löner: "Ingen karriär"

I kommunstyrelsen var politikerna överens om hur arvodena skulle höjas nästa år. Nu föreslår dock Vänsterpartiet om en sänkning av politikernas löner.
– Vi vill inte ha människor som är karriärpolitiker, säger Lars Johansson (V) i ett pressmeddelande.

Annons:

I samband med måndagens kommunfullmäktige ska det tas ett beslut om arvoden och ersättningar för kommunpolitikerna nästa år. Nu går Vänsterpartiet ut med att man vill se en sänkning.

"Vänsterpartiet menar att samtidigt som det är viktigt att alla ska kunna delta i den demokratiska processen, så är det också viktigt att politiska uppdrag inte är överdrivet betalda. Att vara politiker är ett förtroendeuppdrag och ska inte vara en karriär och väg till försörjning som det ibland är idag. Därför agerar Vänsterpartiet nu på flera sätt för att mer rimliga villkor för politiker, närmare livet för vanligt folk", skriver partiet i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet skriver att man vill ha människor som är delaktiga i samhället som politiker – och inte heltids- och karriärpolitiker, som partiet menar saknar förankring i hur den vanliga människan har det. 

Av den anledningen föreslår Vänsterpartiet nu att arvodet bör vara 80 procent av riksdagsarvodet. Förslaget är en höjning enligt 90 procent av riksdagsarvodet.

"Det är en kompromiss till andra partier. Tidigare har vi föreslagit att arvodet ska vara ett prisbasbelopp på 46 500 kronor", skriver V.

"Skulle spara en miljon"

Enligt Vänsterpartiet är det viktigt att tjänstgöringsgraden för politiker speglar det arbete som en post faktiskt innebär.

"Förra mandatperioden kritiserade C den nya majoriteten hårt för förändringar av arvoden och tjänster. Nu agerar de själva precis likadant och ändrar reglerna för att passa sitt eget styre. Att det varit två heltidsarvoderade kommunalråd har också C kritiserat mycket, men när de förändrar väljer de bara att sänka vice kommunalråd till 80-procentigtjänst. Det ska jämföras med att den posten innan 2014 var en 25-procentigtjänst. Vänsterpartiet anser att en rimlig nivå är att vice kommunalråd är det på halvtid, och därmed 50 procents tjänstgöringsgrad", skriver V. 

Vänsterpartiet skriver att de två ovanstående förändringarna jämfört med förslaget från kommunstyrelsen skulle spara knappt en miljon kronor för kommunen.

"Pengar som gärna kunde användas till andra satsningar på demokrati, jämlikhet och folkhälsa, till exempel till föreningsstöd, ökat stöd till pensionärsorganisationer och kvinnojour nu när M och Kd sänker stöden till dem. SÅ breddar vi demokratin i Vimmerby", skriver partiet.

Inför skatt

I Vänsterpartiet får ingen tjäna mer än cirka 28 500 kronor netto i månaden på politiska uppdrag. Nu har partiet lokalt fattat beslut om en frivillig skatt som innebär att vänsterpolitikerna betalar tio procent av det sin politiska inkomst efter skatt till partikassan. Pengarna ska gå till en gåva till en förening, företag eller privatperson som under året har gjort en stor insats för demokrati och jämlikhet i Vimmerby.

"Pengarna ska användas till fortsatt arbete för ett starkare samhälle och breddad demokrati i Vimmerby. Detta ska uppmärksammas vid vårt 1 maj firande varje år, då också gåvan utdelas. Gåvosumman beräknas hamna kring 4000-5000 kr. Sammantaget visar dessa förslag på dels Vänsterpartiets allvar när vi pratat om att bredda demokrati och delaktighet. Vi vill inte ha elitpolitiker, utan folk som är aktiva utifrån sitt samhällsengagemang, oavsett om det sker inom politiken eller övrigt föreningsliv. Att det dessutom skulle spara pengar för kommunen är mest en bonus", skriver V.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt