Annons:

Inga sänkta arvoden med V vid makten:

Lars Johansson (V) kan förstå om vissa anser att bibehållna politiska arvodena ses som ett svek av partiets väljare. Foto: Simon Henriksson

Inga sänkta arvoden med V vid makten: "Kan säkert upplevas som ett svek"

I budget efter budget föreslog Vänsterpartiet att de politiska arvodena skulle sänkas. Nu sitter man själva i majoritet – och då blir det inga förändringar.
– Det kan säkert upplevas som ett svek av vissa, säger Lars Johansson (V). 

Annons:

Vänsterpartiet har i många år ansett att politikernas löner är för höga. I nästan varje budgetförslag har partiet lagt besparingar i form av sänkta politikerarvodena. 

– Vi måste minska klyftorna generellt och det gäller oss politiker också. Alla, tror jag verkligen, är här för att de brinner för någonting, för att de vill göra Vimmerby bättre och att vara politiker ska inte vara en karriär. Här finns det också en jättebra chans att spara närmare en miljon kronor, sa Lars Johansson (V) under en debatt i fullmäktige för drygt fyra år sedan. 

Men när Vänsterpartiet själva kommer till makten röstas snarlika ersättningsbestämmelser igenom utan att partiet höjer rösten över huvud taget.

– Vi har inte ändrat åsikt. Det är en förhandling vi har i majoriteten och frågan är inte begravd. Jag kan säga att jag inte hade några problem med att vara emot SD:s förslag om att helt slopa uppräkningen. Det är svårt att veta hur det slår med inflation och löneökningar generellt. Vi vet inte vilka nivåer vi hamnar på. Indexeringen ligger också där för att slippa de stora hoppen på sikt. Vi har tyckt att man ska frångå 90 procent, säger Lars Johansson (V) nu.

"Vill inte köra med ultimativa krav"

Men frågan är faktiskt högaktuell. Så sent som inför valet i höstas gick Vänsterpartiet ut med att man ville sänka arvodet. 90 procent av en riksdagsledamots lön skulle bli 80 procent om man röstade på V.

Blir det inte anmärkningsvärt att det inte sker när ni själva hamnar vid makten?

– Så kan man tänka, men det är ju inte bara vi som bestämmer. Vi har inte släppt det här och det hörde du säkert på Helen (Nilsson) också att frågan finns kvar.

Hur hårt har ni drivit det i förhandlingarna?

– Vi har drivit det, men har inte kommit till någon hård position. Vi hade kunnat välja att sätta ett ultimatum, men vi tror på att hitta samsyn i majoriteten. Vi vill inte köra med ultimativa krav, men vi kommer fortsätta att driva det. Jag tycker att vi har fått en bra start kring de ekonomiska bitarna. I pengar räknat är frågorna kring investeringarna otroligt mycket viktigare än det här, men så finns ju symboliken där också.

Kan det inte upplevas som ett svek mot era väljare?

– Det kan säkert upplevas som ett svek av vissa. Men jag tror också man inser att vi inte har 50 procent av rösterna och att det finns olika åsikter. En generell insikt är också att alla inte kommer gilla de beslut vi tar. Det är lättare att stå fast vid vissa saker i opposition. Man behöver inte kohandla på samma sätt och det förstår de flesta. 

Tänker inte bryta samarbetet

Meningsmotståndare har anklagat Vänsterpartiet för symbolpolitik när de lyft frågan om sänkta arvoden tidigare. 

Om ni inte ställer ultimativa krav kring det – blir det inte bara symbolpolitik då?

– För att det ska vara en vettig nivå, så handlar det i pengar räknat om en halv miljon kronor. Det är en väldigt stor sänkning av politikerarvodena.

En miljon har ni till och med sagt att ni vill spara på politikerlönerna någon gång?

– Då är det en jättestor sänkning. Det är mycket pengar och det står jag för. Det är inte bara symbolpolitik. Men det beror också på hur illa ekonomin ser ut för kommande år. Det kommer inte se bra ut. Det är ingen hemlighet att vi har drivit det här, men vi är inte beredda att bryta samarbetet på grund av det. Vi vill hitta en bra utveckling för kommunen och våra investeringsplaner. Det är viktigast för oss. 

"Lättare i opposition"

Lars Johansson vill inte ens säga att målsättningen under mandatperioden är att komma ned till 80 procent av vad en riksdagsledamot tjänar. 

– Målsättningen är att få till en positiv utveckling och stämning, där människor känner att vi bidrar. Då behöver vi visa det genom att vara beredda att offra en del av våra arvoden. Jag tror att vi blir glada om vi får igenom poängen genom någon sänkning, men jag vill inte spekulera kring ett visst belopp.

Hur ska ni bemöta de sympatisörer som står längst åt vänster och anser att det här är ett svek?

– De får väl ge sig till känna först. Det är lättare att vara i opposition, så är det. Det finns också ett stort värde i en politisk opposition som granskar och protesterar, men man har en annan roll i majoritet och många andra parter att ta hänsyn till.

Vad kommer du själv tjäna nu?

– Uppräkningen är ju inte klar i riksdagen ännu, så det vet jag inte. Jag har inte räknat på några summor. Jag har 26 procents tjänstgöringsgrad som ordförande i kultur- och fritidsutskottet och så tillkommer mötesarvoden på det för kommunstyrelsen, KSAU och så vidare. Jag räknar i faktisk arbetstid att arbeta halvtid. Jag kommer vara här två dagar i veckan. Men vi har ju partiskatt också på tio procent, så det positiva med att inte sänka arvodena är att partiet får mer pengar.

HÄR kan du läsa hur kommunstyrelsen resonerat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt