Annons:

Åke Bergh är en av moderaterna som vill se ett regionalt näringslivsråd. Foto: Ossian Mathiasson

Moderaterna vill införa ett näringslivsråd – regionen ligger efter

Moderaterna Pär-Gustav Johansson och Åke Bergh har lämnat in en motion till regionfullmäktige om att Region Kalmar län ska införa ett näringslivsråd. Syftet är att förbättra näringslivsklimatet i länet – som ligger långt efter många andra län.

Annons:

Kalmar län är ett av få län där bruttoregionalprodukten minskat under perioden 2008-2017 – och nio av tolv kommuner hamnar på den nedre halvan i Svenskt Näringslivs årliga rankning av företagsklimatet i landet.

– De här siffrorna är nedslående, eftersom ett växande näringsliv som skapar jobbtillfällen i länet är förutsättningen för att regionen ska få större resurser till exempelvis sjukhusreformer, kultursatsningar och bättre kollektivtrafik. Nu måste regionen vidta skarpa åtgärder och utöka sin verktygslåda för att vända utvecklingen. Ett näringslivsråd är en konkret åtgärd att genomföra, säger Pär-Gustav Johansson i ett pressmeddelande. 

"Mer strukturerat"

Rådet är tänkt som en återkommande mötesplats för näringslivsföreträdare och regionpolitiker. Syftet är att kunna prioritera och vidta rätt åtgärder så att regionen kan ta ett större samordnande ansvar för att förbättra företagsklimatet i länet. Det ska också vara ett forum för att hitta frågor av betydelse för det regionala näringslivet som bör lyftas till en nationell nivå.

– Jag förutsätter visserligen att alla regionpolitiker regelbundet är ute och samtalar med företagare i länet. Men med tanke på att näringslivet är en förutsättning för välfärdens finansiering, så tycker jag att ett näringslivsråd är väl motiverat. Det blir ett mer strukturerat arbetssätt för att fånga upp idéer och tankar som regionen kan jobba vidare med för att förbättra företagsklimatet i länet, säger Åke Bergh.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt