Annons:

Malin Sjölander (M). Foto: Anders Sjögren

M: Ser regeringen vårt län som en del av landet ens?

Moderaterna riktar stenhård kritik mot att Kalmar län inte tilldelas några medel från statens pott för satsningar på bredband. Nu kräver man att majoriteten i regionen agerar. 

Annons:

Region Kalmar får inga statliga medel till satsningar på bredband i år. Det beslutet fattade Post- och Telestyrelsen (PTS) i måndags. Länet uppfyller kriterierna, men pengarna i potten täcker bara en bråkdel av behoven.

– Jag kan undra om staten och regeringen ser vårt län som en del av landet ens. Vi kräver att regionmajoriteten markerar kraftfullt. Jag vill se ett överklagande av beslutet, försynta samtal duger inte, och att majoriteten agerar för ytterligare statliga bidrag till bredbandsutbyggnad i vårt län. Det totala bidraget som regeringen avsatt över en treårsperiod, 650 mkr, är en löjeväckande summa från början. PTS har beräknat det totala behovet av offentlig finansiering för att uppnå bredbandsmålet till 22 miljarder, säger Malin Sjölander (M), vice ordförande i regionstyrelsen och oppositionsråd, i ett pressmeddelande.

Även Pär-Gustav Johansson (M), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden och oppositionsråd, är starkt kritisk: 

– Man tror nästan att det är ett skämt. Av den förra S-regeringen fick Kalmar län noll (!) kronor till järnvägsupprustningar i den nationella transportplanen. Nu får länet noll kronor till bredbandsutbyggnad, vilket gör att vårt län riskerar att hamna ännu mer i bakvattnet när Sverige digitaliseras. En skillnad idag, som inger hopp, är att landsbygdspartiet Centern numer ingår i regeringssamarbetet. Jag förväntar mig att C i regionen tillsammans med övriga Länsunionen inte sparar på något krut när det gäller att övertyga regeringen om att Kalmar län måste få mer statliga pengar till infrastruktursatsningar, säger han. 

"Accepterar inte den utvecklingen"

Malin Sjölander är orolig för vilka konsekvenser beskedet på sikt kan få för sjukvården: 

– Beslutet och den totala summan regeringen avsatt försvårar möjligheten till jämlik vård i landet och Kalmar län. När sjukvården nu digitaliseras för att skapa bättre tillgängligheten och klara av ett ökande vårdbehov riskerar en stor del av Kalmar läns befolkning att inte få någon vård, eftersom de saknar tillgång till bredband av tillräcklig kapacitet. Jag accepterar inte den utvecklingen, säger Malin Sjölander (M).

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt