Annons:

Kommunalrådet:

Tomas Peterson (M).

Kommunalrådet: "Vi gör det här för att folkviljan vill det"

Skolorna i Gullringen och Djursdala och förskolan i Pelarne räddas. Det meddelade majoriteten i kväll. – Vi lyssnar till det starka utslag som blev i folkomröstningen, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

Det blir ingen avveckling av skolenheterna i Djursdala, Gullringen och Pelarne. Majoriteten har – efter folkomröstningen – bestämt sig för att rädda skolorna åtminstone under den här mandatperioden. 53,1 procent röstade i folkomröstningen och 86,65 procent ville bevara skolorna på landsbygden. 

– Det är det starka utslag som blev i folkomröstningen som gör att vi tar det här beslutet. Huvudmotivet är förstås för att folkviljan vill det. Vi har vägt olika alternativ och kommit fram till att det här var det bästa alternativet, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

I folkomröstningen ställde majoriteten skolorna och förskolan mot besparingar motsvarande tio till tolv lärartjänster inom grundskolan. Det kommer man inte driva igenom. 

– Nej, det var bara ett exempel. Det är inte alls så att vi går på det. 

Ni kommer inte att driva igenom det alternativa sparförslaget?

– Nej, det kommer vi inte. 

Då hade Peter Karlsson (C) rätt i att det endast var skrämselpropaganda?

– Nej, det var det inte. Det var ett exempel på vad som kunde hända. 

Har det framgått tillräckligt tydligt att det var ett exempel?

– Ja, det tycker jag. 

Räddade till 2018

Skolorna räddas under den här mandatperioden i första hand. 

– Till 2018 är de defintivit räddade. Sedan kan det förstås hända saker och ting, att elevantal drastiskt sjunker så det blir fullständigt orimligt att bedriva skolverksamhet. 

Det kan innebära att förskolan i Pelarne inte blir kvar, säger han. 

– När det gäller förskolan i Pelarne finns det nästan en sådan risk att det blir så få barn. Men i sådana fall är det inte vi som gör det, utan av sig själv om det inte finns någon möjlighet att bedriva förskoleverksamhet.

Samtal med oppositionen

Nu kommer oppositionen att bjudas in till samtal om det ansträngda ekonomiska läget. 

– Vi kommer att bjuda in till samtal och först och främst måste vi veta om de är intresserade. Det här gör den ekonomiska situationen ännu svårare. 

Hur snabbt måste ni hitta dessa pengar?

– Omgående. Från 1 augusti skulle de här besparingarna ha gett effekt. Nu måste vi ta fram förslag, det finns förslag från både opposition och majoritet.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt