Annons:

Sandbergs svar:

Lars Sandberg (C) förstår inte upprördheten hos Eva Berglund (S). Foto: Ossian Mathiasson

Sandbergs svar: "Förstår uppriktigt inte vad hon är upprörd för"

Socialnämndens tidigare ordförande Eva Berglund (S) blev mycket upprörd över ett uttalande av Lars Sandberg (C) på måndagen. Hon kallar det för "en lögn".
– Jag förstår uppriktigt inte vad hon är upprörd över, svarar han.

Annons:

Under måndagskvällens fullmäktigesammanträde ställde Anneli Jakobsson (SD) en fråga till Lars Sandberg (C) under allmänhetens frågestund. Frågan handlade om antalet personer som brukarna får möta inom en tvåveckorsperiod. I Vimmerby kommun kan det handla om 19 stycken på två veckor.

– Det är alldeles för många huvuden. Förklaringen att hela den förra mandatperioden låg fokus på att få ned kostnaderna. Nu läggs fokus på kvaliteten, men inom budgetramen, sa Lars Sandberg bland annat.

Ett uttalande som retade upp Eva Berglund (S) – minst sagt. 

– Jag reagerade kraftigt på det Lars Sandberg sa. Det han säger är att man möter 19 olika personer under en tvåveckorsperiod på grund av de stora besparingar som den förra majoriteten gjorde, men att det nu ska bli ändring och att allt ska bli bra, säger hon uppretad och fortsätter:

– Det är en lögn han kommer med. Jag tycker att man ska ha en öppen debatt, men man bör vara säker på de siffror man använder. Jag blir ledsen av det här, det är ett fult påhopp han kommer med. Det tas också i ett sammanhang där man inte kan bemöta honom.

Svårt att förstå upprördheten

Lars Sandberg (C), som är ny ordförande i nämnden, har svårt att förstå hennes upprördhet.

– Jag står fast vid det jag har sagt och förstår uppriktigt inte varför hon är upprörd. Det kan inte komma som en nyhet för henne att vi är 19 brukare i dag på en tvåveckorsperiod jämfört med 2015, då det var 14 huvuden per brukare. Det måste hon vara medveten om också, säger han och fortsätter:

– Det finns ingen anledning för mig att backa, det här är fakta som ligger. Jag ser ingen anledning att kasta paj på någon. Hennes uppfattning är just hennes uppfattning och det får hon stå för.

Lars Sandberg säger att han anser att hela den förra mandatperioden var fokuset att få ned kostnaderna.

– Skälet till att Anneli Jakobsson ställer den frågan är ju för att fokus har legat på att minska kostnaderna i första hand. Fokus har varit att få ned kostnaderna så mycket som möjligt och det går inte att hålla fokus på alla saker samtidigt, ska man ha fokus så blir det på en sak.

"Jättepositivt"

Kostnaden för äldreomsorgen i kommunen är lägre än för jämförbara kommunerna.

– Tidigt i mandatperioden var det lite högre kostnader, men nu är kostnaden lägre. Har hon tittat på jämförbara kostnader? Gör man det så är det tydligt att Vimmerby kommun inte har ökat sina kostnader medan andra kommuner har gjort det, säger Sandberg.

Är inte det bra?

– Jo, det är jättepositivt för oss. Men det är en av orsakerna till varför det kan bli många huvuden för brukarna. Man har fokuserat på att hålla nere kostnaderna och vi har lägre kostnader än jämförbara kommunerna. Vi har inte fått siffrorna för 2018 än, men jag är tämligen säker på att vi har minskat även nu.

Kommer ni inte också bli tvungna att hålla nere kostnaderna för att få budgeten att gå runt?

– Det kommer vi naturligtvis, men det går nog inte att sänka och hitta fler besparingar inom hemtjänsten. Man får titta på andra sektorer och vad man kan göra där.

Hur ser du på att det blev 41 miljoner kronor i tillskott till nämnden under den förra mandatperioden?

– Det handlar till stor del om statliga pengar och det är också för att vi har haft väldigt mycket utgifter. Annars hade vi inte fått dem.

"Arbete som påbörjats"

Lars Sandberg säger att fokus framöver ska ligga på kvaliteten inom budgetramen.

– Det är ett arbete som redan har påbörjats och det är inga konstigheter. Ska man sänka kostnaderna så gör man det någonstans och då tappar man någon annanstans. 19 huvuden per brukare är till exempel inte bra, vi bör ligga någonstans kring snittet för jämförbara och för riket, och det är runt 15.

Är det större chans att hålla budget med centerlett styre?

– Jag kan inte lämna några garantier och ingenting kan ske över en natt heller. Alla i nämnden måste först sätta sig in i arbetet och man har delvis börjat redan under den förra mandatperioden. Vissa kostnader är lägre, som äldremsorgen till exempel, och det arbetet får vi fortsätta. Vi måste hålla budget som alla andra förvaltningar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt