Annons:

Berglund upprörd över uttalande:

Eva Berglund (S) upprörs över Lars Sandbergs uttalande.

Berglund upprörd över uttalande: "Inte sovit en blund i natt"

Lars Sandbergs uttalande om den förra majoritetens besparingar inom socialnämnden upprör Eva Berglund. Socialdemokraten säger sig inte ha sovit en blund i natt.
– Det är en lögn han kommer med, säger Berglund (S).

Annons:

Socialdemokraten Eva Berglund var ordförande för socialnämnden mellan 2014 och 2018. Nu är det centerpartisten Lars Sandberg som tagit över ordföranderollen i nämnden.

Och det har redan skapats slitningar dem emellan.

Under måndagskvällens fullmäktigesammanträde ställde Anneli Jakobsson (SD) en fråga till Lars Sandberg (C) under allmänhetens frågestund. Frågan handlade om antalet personer som brukarna får möta inom en tvåveckorsperiod. I Vimmerby kommun kan det handla om 19 stycken på två veckor.

– Det är alldeles för många huvuden. Förklaringen att hela den förra mandatperioden låg fokus på att få ned kostnaderna. Nu läggs fokus på kvaliteten, men inom budgetramen, sa Lars Sandberg bland annat.

Ett uttalande som retade upp Eva Berglund (S) – minst sagt. 

– Jag reagerade kraftigt på det Lars Sandberg sa. Det han säger är att man möter 19 olika personer under en tvåveckorsperiod på grund av de stora besparingar som den förra majoriteten gjorde, men att det nu ska bli ändring och att allt ska bli bra, säger hon uppretad och fortsätter:

– Det är en lögn han kommer med. Jag tycker att man ska ha en öppen debatt, men man bör vara säker på de siffror man använder. Jag blir ledsen av det här, det är ett fult påhopp han kommer med. Det tas också i ett sammanhang där man inte kan bemöta honom.

"Blev så arg"

Eva Berglund kunde inte sova en blund mellan måndag och tisdag.

– Jag blev så arg och tänkte flera gånger: "Men, vad var det han sa?". Jag tycker att det ska bli spännande att se hans förklaring på det här och vad han menar, säger hon.

Berglund menar att det skedde väldigt få besparingar och nedskärningar inom socialnämnden under den gångna mandatperioden. I stället väljer hon att lyfta att nämnden fick tillskott inför varje budget – och att det totalt handlade om drygt 41 miljoner kronor under mandatperioden.

– Det är nettobudgeten det handlar om, löneanslagen är helt fristående från det här.

2015 var tillskottet 850 000 kronor, 2016 var det 15,3 miljoner kronor, 2017 sju miljoner kronor och 2018 tolv miljoner kronor. Inför årets budget var tillskottet sex miljoner kronor.

– Vi har och jobbar för effektiviseringar hela tiden. Vi har ett stort behov framåt och bara för att vi har fått de här 40 miljonerna har vi inte kunnat lägga ned med att titta på effektiviseringar och att minska på kostnaderna där det är möjligt. Det är inte lugn och frid inom nämnden, det finns fortsatt ett stort behov. Vi har inom förvaltningen jobbat hårt med våra verksamheten och haft ett bra tänk. Vi har personal som alltid tänker ekonomiskt, som försöker hitta lösningar och som inte är kostnadsdrivande, säger Eva Berglund.

Inte en enda gång har Centerpartiet haft något säryrkande kring budgeten under hennes ordförandetid, hävdar hon.

– 2015 kom de in och sa att här ska de hittas pengar, de skulle riva i varje byrålåda, men dessa pengar har de fortfarande inte hittat. Lars Sandberg har väl den ingången också, men de har inte hittat några pengar.

"Vill ha en förklaring"

En besparing som gjordes var på Lilla Ulveberg. Gården som fungerade som sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning såldes och verksamheten avvecklades. Kommunen gjorde miljonvinst på försäljningen.

– Det är inget negativt med det och inget som någon har motsatt sig inom Centerpartiet. Vi har gett de här människorna andra möjligheter och en fullt fungerande verksamhet.

Pengarna från statligt håll för de ensamkommande har också räddat socialnämnden flera år.

– Att vi fick överskott vissa år hävdar jag var på grund av ett effektivt och bra arbete med de ensamkommande. De här pengarna har också gått in i nämndens verksamhet. Vi jobbar också fortfarande aktivt med eftersök och ett antal av de här migrationsmiljonerna lade vi på omsorgen. 

Socialnämndens tidigare ordförande säger att hon vill få en bra förklaring från Lars Sandberg.

– En ärlig förklaring och svar på vad för siffror han pratar om. Det jag kan tänka mig att han syftar på är Ulveberg, men det var begränsad verksamhet där ute. Nu har vi fixartjänsten till exempel.

"Låter jättemycket"

Även Eva Berglund tycker dock att 19 olika personer som besöker en brukare under två veckor är för mycket.

– Det låter jättemycket och sånt jobbar man aktivt med för att hitta möjligheter att minimera antalet personer. Samtidigt får vi tänka tanken att det finns personer som har åtta till tio besök varje dygn, sju dagar i veckan året om och kanske är dubbelbemannade. Kan man då hålla ner så det inte finns fler än sju olika, då har man kanske inte så många besök heller, säger hon och tillägger:

– Men det här är något vi jobbar med hela tiden. 

Här kan du läsa hur Lars Sandberg ser på saken. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt