Annons:

Ekonomichefen: ”Måste hitta de här pengarna”

Ekonomichefen Mattias Karlsson hoppas att politikerna hittar andra besparingar. Foto: Simon Henriksson

Ekonomichefen: ”Måste hitta de här pengarna”

I onsdags backade majoriteten från sitt mycket omtvistade förslag att lägga ned två skolor och en förskola. Nu måste pengarna sparas någon annanstans. – Som jag ser det finns det inget annat alternativ, säger ekonomichefen Mattias Karlsson.

Annons:

Karlsson har inlett ett arbete för att undersöka hur mycket pengar som måste sparas på andra ställen sedan skolorna i Gullringen och Djursdala samt förskolan i Pelarna räddats av den politiska majoriteten.

– Jag vågar inte säga vilken summa det blir. Jag ska stämma av allt och sedan presentera det formellt på kommunstyrelsen, säger han.

Tidigare beräkningar har visat att barn- och utbildningsnämnden skulle ha sparat 2,2 miljoner på att stänga skolorna – men det är inklusive nämndens internhyra.

– Jag är väldigt tydlig med att jag inte lägger mig i politiken, men jag konstaterar att vi inte kommer att göra de här förändringarna och att vi måste hitta andra sätt att spara de här pengarna. Vi får se var politiken prioriterar i stället. Vi har fortfarande för höga driftkostnader.

Är det ett alternativ att minska resultatmålet?

– Det är något som politikerna får bestämma om. Men ur ett strikt ekonomiskt perspektiv ser jag inget alternativ än att minska kostnaderna med tanke på att vi har en väldigt hög låneskuld, höga kostnader jämfört med andra kommuner och hög skatt. Vi måste hitta de här pengarna. Prio ett nu blir att jobba fram nya besparingsförslag.

När bör ett nytt beslut vara fattat?

– Så snart som möjligt. Risken när man redan är inne i ett budgetår är att man måste skära mer för att få samma helårseffekt på de nya förslagen. Det är aldrig bra att saker blir fördröjt.

”Positiva tendenser”

Kommunens första prognos pekar på ett minusresultat på sju-åtta miljoner för 2016.

– Det finns vissa positiva tendenser och vi ser att vi investerar mindre och underhåller mindre, vilket ger en bättre likviditet.

Kommer kommunen behöva ta nya lån 2016?

– Det hänger på om vi kommer hitta nya besparingsförslag. Hittar vi nedskärningar motsvarande de vi har valt bort så ska vi inte behöva låna pengar, utan ska kunna amortera. Jag ser fortfarande positivt på det. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt