Annons:

Kommunens kärnverksamheter dyrare än någonsin

Aldrig tidigare har Vimmerby kommuns samtliga kärnverksamheter varit dyrare än den uträknade genomsnittskostnaden. Men det var de 2014. Inte heller har kommunen varit ens i närheten av att ha så pass mycket dyrare kärnverksamheter jämfört med snittet.

Annons:

Dagens Vimmerby har tagit del av kommunens jämförelse gentemot standardkostnaden för sex utpekade kärnverksamheter: individ- och familjeomsorgen, äldreomsorgen, förskolan, skolan, gymnasiet och LSS-verksamheten.

Diagrammen går tillbaka till 1999 – och aldrig tidigare har Vimmerbys avvikelse varit i närheten av att vara så stor. Totalt kostar kommunens kärnverksamheter knappt 50 miljoner mer än standardkostnaden.

Bara under fem av de 16 senaste åren har Vimmerbys kostnader avvikit med mer än tio miljoner. Den tidigare bottennoteringen kom 2009 då kommunens kostnader var drygt 40 miljoner dyrare än standardkostnaden.

Senaste gången som Vimmerbys kostnader var billigare än standardkostnaden var 2005.

”Klart att det inte går ihop”

2014 var också det första året som samtliga kommunens kärnverksamheter kostade mer än respektive standardkostnad. Mest avviker individ- och familjeomsorgen med ett plus på drygt 30 procent. Därefter följer gymnasiet med drygt 25 procent, förskolan med drygt 10 procent och skolan, äldreomsorgen och LSS-insatserna ligger mellan en-fem procent dyrare än standardkostnaden.

– Samtliga verksamheter är dyrare än standardkostnaden. Sedan är det inte så att alla verksamheter behöver ligga på standardkostnaden, men det är klart att det inte går ihop när alla är dyrare, säger ekonomichefen Mattias Karlsson.

Vad beror det på?

– Det är säkert mängder med saker, men totalt är det för dyrt helt enkelt. Det är driftskostnaderna som har varit utmaningen i hela budgetprocessen.

”Finns inget annat alternativ”

2011 och 2012 hade kommunen en avvikelse på knappt tio miljoner. Därefter har kostnaderna fullkomligen skenat: drygt 30 miljoner 2013 och knappt 50 miljoner 2014.

– Sedan 2012 har vi haft en negativ utveckling och det återspeglar sig i våra resultat. Det är den här trenden vi måste vända. Våra verksamheter måste bli billigare, det finns inget annat alternativ.

Vad händer om utvecklingen inte vänder?

– Då har vi inga medel för att amortera våra lån eller ta igen våra underskott.

Räcker de åtgärder som politiken vidtagit?

– Det är upp till politiken att svara på. Budgeten innehåller de delar som vi måste ta itu med och den handlar om att dra ned så mycket vi kan.

”Ger en fingervisning”

Standardkostnaden är en teoretisk beräkning av vad verksamheterna i en medelkommun i Sverige kostar.

– Syftet är att vår verksamhet ska bli jämförbar med andra kommuners verksamhet. Det är inte så att vi jämför oss med en speciell kommun i de här beräkningarna, utan standardkostnaden är kostnaden i en medelkommun och säger vad en verksamhet bör kosta om alla kommuner har samma förutsättningar. Det är en teoretisk beräkning, men den kan ändå ge en fingervisning.

Jakob Karlsson 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt