Annons:

Nytt mångmiljonunderskott för socialnämnden

Nämndens ordförande Eva Berglund (S) har ett tufft jobb framför sig för att få budgeten i balans. Foto: Simon Henriksson

Nytt mångmiljonunderskott för socialnämnden

Barn- och utbildningsnämnden gjorde ett underskott på cirka tio miljoner kronor under 2015. Socialnämnden var ännu längre ifrån sin budget. – Underskottet ligger på runt 24 miljoner, säger ordföranden Eva Berglund (S).

Annons:

Socialnämnden har haft enorma problem med att följa sin budget ända sedan omsorgsnämnden och socialnämnden slogs samman 2012. Då blev det 18,7 miljoner i underskott. 2013 skenade kostnaderna och underskottet stannade på 38,3 miljoner. Därefter fick socialen ett ökat anslag på cirka 20 miljoner. Det har inte hjälpt. 2014 blev underskottet 21,6 miljoner och 2015 landar det på cirka 24 miljoner kronor.

Totalt är underskottet alltså drygt 102 miljoner kronor – på fyra år.

– Vi visste att det skulle bli ett underskott när vi gick in i 2015, så det här kommer inte som någon chock, säger Eva Berglund, nämndens ordförande.

Anställt sjuksköterskor

Främst är det hemtjänsten och personalkostnader inom hemsjukvården som kostar mer än förväntat. Kommunen har haft stora rekryteringsproblem när det gäller sjuksköterskor, men en ljusning är i sikte.

– Vi har börjat med hemtagningsteam, vi dubbelbesätter rum på våra korttidsboenden och har lyckats anställa fem sjuksköterskor. Jag hoppas att vi kan fasa ut sjuksköterskorna som vi behöver hyra in från bemanningsföretag under 2016.

”Kommer inte att få ordning”

Det kommer inte att räcka. Inte heller ökningen av budgetramen på 15,3 miljoner kronor.

– Jag tror inte att vi kommer att hålla budget 2016 heller, men vi har inte fått någon prognos än. Den första kommer på nämnden nu i mars.

Vad beror de många underskotten på?

– Förut har vi haft problem inom individ- och familjeomsorgen, men där har vi fått ned kostnaderna rejält. Nu är det istället hemtjänsten och sjuksköterskedelen som sticker iväg. Vi har också behov av ett nytt gruppboende. I dag har vi vissa i lägenheter och måste ha en personalgrupp per brukare. Det kommer vi inte att få ordning på under 2016, säger Berglund och fortsätter:

– Socialnämnden har under lång tid varit felbudgeterad. Man har gått in med en budget på försörjningsstöd på sex miljoner, fast att man år efter år gjorde bokslut på tio miljoner. Så här är det på område efter område. Politiken har sett behoven, men inte tillfört pengar och lagt ett ospecificerat sparbeting på kanske fyra miljoner med vetskap om att det aldrig kommer fungera. Sedan plockade man även bort väldigt mycket förebyggande arbete.

”Måste hitta dem”

Berglund tror inte att nämnden kommer att kunna skära några kostnader.

– Inte på det viset. Det är om man på något sätt kan få till effektiviseringar. Det enda vi har som inte är lagstadgat är Arbetsmarknadsenheten, men det är tänkt att den ska ge oss besparingar istället.

I går meddelade Tomas Peterson (M) att kommunen måste spara fem miljoner efter att skolorna räddats. I kväll träffas samtliga politiska partier för att diskutera ekonomin.

– Jag har inga konkreta förslag här och nu. I kväll samlas man för att diskutera.

Kommer ni hitta de här miljonerna?

– Vi måste hitta dem. Så är det. Det är bara att inse att den ekonomi vi har i dag är betydligt sämre än den vi hade den 20 februari. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt