Annons:

JUST NU: HON BLIR NY RIKSDAGSLEDAMOT – HAN LÄMNAR

Vimmerbypolitikern Gudrun Brunegård blir ny riksdagsledamot för Kristdemokraterna. Foto: Jakob Karlsson

JUST NU: HON BLIR NY RIKSDAGSLEDAMOT – HAN LÄMNAR

Vimmerby har inte haft någon riksdagsledamot på många år. Det får man nu när Gudrun Brunegård tar plats i Sveriges högsta politiska församling.

Annons:

Gudrun Brunegård kommer att ersätta Jimmy Loord från Nybro på det riksdagsmandat Kristdemokraterna har i länet. Beskedet lämnades alldeles nyligen på en presskonferens.

Brunegård har en lång politisk erfarenhet från främst regionpolitiken, men är även fullmäktigeledamot i Vimmerby. 

"Mina barn är bara små en gång"

Skälet till skiftet är att Jimmy Loord vill ha mer tid tillsammans med sin familj: 

– I september var det en dröm som gick i uppfyllelse för mig när jag fick blir riksdagsledamot för Kalmar län och Kristdemokraterna. Jag har trivts med arbetsuppgifterna och haft lärorika månaderna i den nationella plattformen. Det har varit en förmån att få arbeta där, men det finns alltid ett pris. Jag har fyra små barn hemma och har missat mycket hemma. Det har skavt i mitt hjärta samtidigt som jag har jobbat på, säger han och fortsätter: 

– Beslutet handlar om mig och vem jag önskar att vara som pappa. Mina barn är bara små en gång och jag vill ta tillvara på den tiden. Att vara delaktig i mina barns vardag värdesätter jag högre än en riksdagsplats.

"Kan göra mitt bästa"

Gudrun Brunegård inleder sitt arbete i riksdagen i början av april: 

– Jag har största respekt för Jimmys beslut och hans motiv för det och jag känner att jag kan göra mitt bästa för att efterträda Jimmy på den här plattformen, säger Brunegård (KD). 

På dagens presskonferens meddelade distriktets ordförande Anders Andersson att Jimmy Loord kommer föreslås ersätta Brunegård på posten som regionråd och gruppledare i regiongruppen. Det beslutetet fattas den 20 mars. 

Brunegård förhoppningsfull

Brunegård ser fram emot uppdraget: 

– Jag tror att våra väljare förstår att det gäller att ta ansvar för partiet. Personkryssen är en viktig del och är en sporre för mig, men framför allt röstar man på ett parti. Många fler röstar på partiet än sätter ett kryss. Jag inser att det kommer ta tid att lära sig riksdagsarbetet och förlorade det halvår där folk skolas in i arbetet, men jag kommer nog få hjälp att komma in i uppgifterna snabbt. Det största ansvaret är mot väljarna i länet, det har Jimmy varit väldigt duktig på.

Loord har haft en plats i utbildningsutskottet, vilket Brunegård anmält intresse om. 

Fotnot: Artikeln har uppdaterats.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt