Annons:

KD-politikern besökte familjecentralen:

Ola Hammarbäck och Gudrun Brunegård, båda KD, träffade Sandra Dahlenfors, Anna-Lena Arvidsson och Maja Vainio under sitt besök på familjecentralen. Foto: Pressbild

KD-politikern besökte familjecentralen: "Bästa som hänt sedan Astrid Lindgren"

Det bästa som hänt sedan Astrid Lindgren. Det ska en pappa ha sagt om familjecentralen i Vimmerby, enligt KD-politikerna Gudrun Brunegård och Ola Hammarbäck. Nyligen gjorde de båda ett besök där. 

Annons:

Det var i slutet av maj i år som familjecentralen i Vimmerby blev invigd. Vimmerby var då sist ut i hela länet att få en familjecentral. 

I fredags besökte riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD) och partikollegan Ola Hammarbäck familjecentralen för ett verksamhetsbesök.

Mödravård, barnhälsovård, öppen förskola och socialtjänst samverkar i gemensamma lokaler, där några är anställda av Vimmerby kommun och några av Region Kalmar län. 

Vid sitt politikerbesök fick Brunegård och Hammarbäck träffa Anna-Lena Arvidsson från barnhälsovården, Sandra Dahlenfors från mödravården och Maja Vainio från öppna förskolan. De visade upp lokalerna och berättade om verksamheten. 

– Jag skrev min första motion om familjecentral till kommunfullmäktige redan 2004. Under den tiden var jag även politisk sekreterare i landstinget. Det var jag som i praktiken skrev in i landstingsplanen att landstinget skulle verka för att det skulle finnas familjecentraler i samarbete med var och en av länets kommuner. Detta efter de goda erfarenheter som fanns redan då, bland annat från Oskarshamn. Där var man bland de första i landet med att öppna familjecentral, säger Gudrun Brunegård, riksdagsledamot och ledamot i kommunfullmäktige och regionfullmäktige.

Bästa sedan Astrid Lindgren

En pappa som besökt familjecentralen i Vimmerby ska spontant utbrast att familjecentralen är det bästa som hänt Vimmerby sedan Astrid Lindgren. 

– Det är en enorm glädje att detta arbetssätt äntligen kommit familjerna i Vimmerby till del. Nu, efter ett halvår i drift, har de olika professionerna funnit arbetsformerna och familjerna verkar hitta hit, säger Gudrun Brunegård efter fredagens besök på familjecentralen i Vimmerby. 

Ola Hammarbäck är gruppledare för KD i kommunen.

– Vi kristdemokrater har ju i många år jobbat för att öppna en familjecentral, där den öppna förskolan är en viktig del. Det fanns tidigare en oro för att kommunens familjecentral skulle konkurrera med Vimmerby församlings barnverksamhet. Så verkar lyckligtvis inte ha blivit fallet utan man kompletterar varandra och gör också en del saker gemensamt. Det är ett gott exempel på hur kommun och civilsamhälle kan samverka, säger Ola Hammarbäck. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt