Annons:

Moderatens förslag: Sänkt dieselskatt på landsbygden

Moderaten Carl-Wiktor Svensson vill se sänkt dieselskatt på landsbygden. Foto: Ossian Mathiasson

Moderatens förslag: Sänkt dieselskatt på landsbygden

Lägre skatt på diesel på landsbygden. Det föreslår moderaten Carl-Wiktor Svensson i en motion till partets förbundsstämma i länet i år.

Annons:

Carl-Wiktor Svensson (M) skriver i motionen att den rödgröna regeringen höjt skatten på bensin och diesel fem gånger sedan 2014. 

"Totalt handlar det om 1,75 kronor per liter bensin inklusive moms. Men det stannar inte där. Den överindexering som trädde i kraft 2017 innebär att skatten per automatik höjs varje år. Den totala skatten på en liter bensin uppgick under år 2018 till nära 10 kronor per liter", skriver han i motionen.

Moderaten menar att "dessa höga skatter" slår hårdast mot dem som är i störst behov av bilen. 

"Där samhällsservice saknas inom gång- och cykelavstånd, och där kollektiva lösningar inte är ett praktiskt alternativ – nämligen på landsbygden. De höga bränsleskatterna slår också extra hårt mot landsbygden eftersom medelinkomsten här är lägre än riket i snitt". 

Carl-Wiktor Svensson menar att landsbygden skulle bli mer attraktiv och lönsam med en lägre skatt på drivmedel. Han skriver också att lägre skatt skulle öka köpkraften och företagsamheten.

Vill se statlig utredning

Hultsfredsmoderaten skriver att han yrkar att förbundsstämman ställer sig bakom det som anförs i motionen samt att initiativ tas av Moderaterna för att tillsätta en statlig utredning som geografiskt avgränsar och definierar vilka delar av befolkningen som är i mest behov av personbilen och där kollektiva alternativ inte ersätter bilbehovet.

Han vill också att en statlig utredning undersöker hur en sänkt skatt på diesel med minst 25 procent lämpligast skulle införas för denna del av befolkningen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt