Annons:

Det nya bostadsområdet ska ut på öppna marknaden:

Det nya bostadsområdet Vendledal ska ut på öppna marknaden. Det finns flera intressenter, berättar Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Det nya bostadsområdet ska ut på öppna marknaden: "Nytt sätt att tänka"

Vimmerbys nya bostadsområde i Vendledal i norra delen av staden ska ut på öppna marknaden. Det finns redan flera intressenter för området.
– Det är ett nytt sätt att tänka i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

I februari tog kommunfullmäktige det formella beslutet att gå vidare med detaljplanen för ett nytt bostadsområde i Vimmerby stad. Det handlar om Vendledal, beläget i den norra delen av staden. 

Det har funnits protester mot förtätningen från sakägarna, som upplever det som ett intrång. Fullmäktige ändrade dock inte planerna för det och var enigt vid beslutet tidigare i år.

Nu är det också klart att Vendledal ska ut på den öppna marknaden. Det formella beslutet tas på kommunstyrelsen den 9 april. Detaljplanen medger totalt sex villor.

– Vi kommer att släppa ut det på den öppna marknaden och har gett ett uppdrag åt samhällsbyggnadsavdelningen. Det är viktigt för det finns flera intressenter där redan nu. Vi kommer lägga ut det på marknaden och begära in vad man avser att bygga där. Vi vill ändå ha en prövningsrätt så att säga som rör vad man ska bygga och inte bara priset när vi ska välja, säger kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Vad är det ni vill se för byggnation med tanke på att ni ska begära in det?

– Det beror på hur många hus det blir och på vad intressenterna vill. Vi kommer ta ställning till det när vi ser det. Men det finns ett stort behov av bostäder och det här är ett nytt sätt för kommunen att tänka. Det är ett vallöfte vi fullföljer och vi plockar ned det ena efter det andra nu.

Är det villor ni vill se?

– Det beror på vad intressenterna vill. Vi får se vad de som är intresserade av tomten säger helt enkelt, det ska inte jag förekomma.

"Stämmer inte alls"

I dagsläget finns det ett par intresserade exploatörer. Det ska handla om lokalt förankrade företag. 

– Vi får se om det blir fler, det tror jag att det kan bli. Vi tycker att det är rättvist att låta alla som vill få chansen.

När kan det här vara helt färdigt, tror du?

– Det vet jag inte. Det beror helt och hållet på hur det fortskrider, det kan jag inte uttala mig om.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) har riktat kritik mot bostadshanteringen i Vimmerby och anklagat den nya majoriteten för att vara saktfärdig. En kritik Nilsson Nachtweij (C) tar lätt på.

– Jag tycker inte alls att det stämmer. Det händer massor just nu och det finns många privata aktörer som är intresserade av att bygga. Vi har precis fått bygglovet på Pistolsmeden, där blir det 37 lägenheter. Äntligen får vi igång det bygget och det första schaktarbetet är planerat innan sommaren. Vi har våra bostadsområden, Nosshult och Nybble, som båda ligger i pipeline. Nu kommer Vendledal och så har vi Aptare Fastigheter på Sibyllatomten.

Hur går den diskussionen?

– Det pågår en diskussion med Aptare, men mer än så kan jag inte säga i dagsläget.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt