Annons:

  • Oppositionen kritisk till försäljningen:

    Ingela Nilsson Nachtweij (C) är kritisk till markanvisningsavtalet och försäljningen av området Stören till FB Bostad.

  • Oppositionen kritisk till försäljningen:

    Tomas Peterson (M) är dock väldigt positiv.

Oppositionen kritisk till försäljningen: "Många irriterar sig på subventionen"

Det fanns en stor splittring bland partierna när markanvisningsavtalet och köpekontraktet för Stören togs på måndagen. Oppositionen är kritiska till att kommunen subventionerar affären.
– Vi gör något riktigt bra och då vill Centerpartiet inte vara med, kommenterar Tomas Peterson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Det sista formella beslutet för att möjliggöra FB Bostads byggnation i kvarteret Stören i Vimmerby togs på gårdagens fullmäktigesammanträde. 

Därmed kan det första spadtaget för de 16 nya bostadsrätterna tas som planerat på tisdag. Men det var inte utan diskussion som det gick igenom i fullmäktige.

– Det är väldigt positivt med byggnation och vi är positiva till byggnation på Stören. Det är inte säkert att det blir fler än en intressent, men vi vill att det ska ut på öppen marknad. Därför avstår vi från att delta, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

Även vänsterpartisten Lars Johansson var kritisk.

– Vi behöver bygga och vi har en bostadsbrist i Vimmerby, men sedan ska vi vara försiktiga med våra skattemedel och använda dem klokt. Därför har vi betänksamheter kring den sista punkten och det är för att vi inte bör använda skattemedel när det finns en marknad för saker och ting. Skillnaden mellan oss och borgerligheten är att vi inte vill ge bidrag till de som kan betala för sig själva. Av ett moderat styre kan man förvänta sig det, men att socialdemokrater vill lägga skattesubventioner för redan sålda lägenheter, det förstår jag inte. Det som är svårt att få till är billiga boenden och det här tycker vi är helt fel prioritering, säger Lars Johansson (V), vars parti valde att yrka avslag på försäljningen.

"Härligt att du bjöd upp till dans"

Socialdemokraten Peter Högberg var dock väldigt nöjd med beslutet. 

– Det känns väldigt roligt att externa exploatörer vänder näsan hitåt och vill bygga. Det är flera projekt på gång, men vi ser att det här är en bra möjlighet. Den 30 maj förra året var det ett enigt KS som ville ge markanvisningsavtal till FB Bostad. Sedan dess har tjänstemännen jobbat fram detta markanvisningsavtal och nu vill C inte vara med. Nu vill man lämna ut det till marknaden, som man inte tyckte för ett halvår sedan. Jag säger det här som en allmän sakupplysning till media som rapporterar till väljarna. Vilken politik får man med Centerpartiet? Vilka exploatörer vågar vända sig till kommunen om Centern styr skutan?

Nilsson Nachtweij var snabb med att svara: 

– Härligt att du bjöd upp till dans i den här frågan, man kan undra vilket demokratiarbete du tar. Det här handlade om ett markanvisningsavtal, inte någon köpesumma. Vi avstår precis som du gjorde i KS om demokratin, det är ingen större skillnad, Peter.

Peter Högberg menade att Ingela Nilsson Nachtweij gick in i en äpple- och päron-diskussion.

– I dag har jag fattat beslutet. Jag avstod inte, men du avstår på en viktig markaffär. 

"Märkligt hanterat"

Även Tomas Peterson (M) kritiserade i sin tur Centerpartiet.

– Det här är väldigt märkligt hanterat av Centerpartiet. Vi gör något riktigt bra och då vill man från Centern inte vara med. Vi har inte de här resurserna själva, även om jag hoppas att Vimarhem kommer till stånd med sin byggnation på Pistolsmeden, men det ligger ett år framåt, kanske mer. Här ska spaden i backen på tisdag, säger han. 

Lars Johansson (V) tydliggjorde dock att man inte är emot privata aktörer. 

– Vill FB Bostad bygga här är det jättebra, men att ge ett ekonomiskt bistånd på 1,4 miljoner kronor är fel. Man kunde mer aktivt söka aktörer som vill bygga hyresrätter, som en socialdemokratiskt ledd kommun kanske skulle föredra. Det kan man subventionera för att få affären att gå runt.

Tomas Peterson:

– Vi har två principer: vi gör en värdering och sedan kan vi säga ja till den som är först, andra är att vi går ut på marknaden. Men nu ser det ut som att vi får andra att komma efter tack vare FB Bostad. Någon måste gå före och visa att det är möjligt.

Ingela Nilsson Nachtweij tyckte då att Tomas Peterson skulle ut och möta människor.

– Du borde titta på rankingen och lyssna mer på näringslivet, den kommunala subventionen är många irriterade på. Det är det det handlar om – inte att vi ska bygga bostäder.

"Direkt olämpligt"

Då valde kommunalrådet att markera att flera Vimmerbyföretag är inblandat i processen.

– Det är Vimmerbyföretag som ska bygga, Strömstyrkan ska dra el, det är Byggklason som ska bygga. Det är ett hemmabygge och vi gynnar hela bygden. 

Både Peter Högberg och Eva Berglund menade att det är fullt av subventioner inom kommunen. 

– Kommunen jobbar för att få till etablering och inflyttning, det är vad man tvingas göra på landsbygden. Det är kanonbra att få hit fler, det gör att inflyttningen ökar och att den kommunala ekonomin kan bli ännu bättre. Så ser verkligheten ut. 

Även efter sammanträdet tog Eva Berglund (S) chansen att gå upp i talarstolen.

– När det handlade om ärende 14 tog samtliga partier subvention för företag på Krönsmon. Men på ärende 10, 11 och 12 gjorde ni inte det. 

Det gillade inte Nilsson Nachtweij. 

– En ordningsfråga, jag tycker att det är direkt olämpligt, sa hon.

Men fullmäktiges vikarierande ordförande Björn Swedborg (M) ansåg det vara okej.

– Lite PR-poäng ska man väl få ta då och då, sa han.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt