Annons:

HET KONFLIKT OM BLÅSEKULLE I KOMMUNSTYRELSEN

Blåsekulle kommer se ut precis såhär ett tag framöver också. Foto: Jakob Karlsson

HET KONFLIKT OM BLÅSEKULLE I KOMMUNSTYRELSEN

Exploatering av Blåsekulle är en infekterad fråga i Vimmerbypolitiken. Det märktes återigen på dagens presskonferens efter att kommunstyrelsen fattat beslut om att avbryta detaljplaneprocessen.
– Det är synd att majoriteten tar bort det, vi vet att BoKlok vill ha ett visningsområde där, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

Annons:

En gräsplätt perfekt för bostäder eller en vacker park med Vimmerbys bästa utsikt? Området Blåsekulle – grönområdet vid Folkhögskolan – har delat många i två läger. 

Att frågan berör märktes ännu en gång vid dagens presskonferens efter att kommunstyrelsen valt att avsluta den detaljplaneprocess som den föregående majoriteten satte igång under den förra mandatperioden. 

Majoritetspolitikerna har olika motiv till sitt nej. Ingela Nilsson Nachtweij (C) anser att det varken är fysiskt eller ekonomiskt möjligt att bebygga området samt att kommunen har bättre alternativ. Marie Nicholson (M) tycker inte att BoKloks förslag känns tillräckligt bra. Ola Gustafsson (KD) menar att platsen betyder mycket för många Vimmerbybor.

Socialdemokraten Helen Nilsson vill se bostäder i området och partiet reserverade sig mot beslutet tillsammans med Vänsterpartiet.

Vill bygga 45 lägenheter 

BoKlok har länge velat bebygga platsen och har lagt fram ritningar på 36 lägenheter och 45 parkeringsplatser. 

– De har varit på oss flera gånger och vill ha ett visningsområde, därför är det synd att majoriteteten tar bort det. Många har protesterat mot förtätningstomter och här har man lyssnat på de människor som bor omkring. Det är en tomt vi äger och det finns ett företag som vill bygga. Vi behöver fler bostäder och behöver tänka på ekonomin. När Vimarhem har byggt på Pistolsmeden har vi inte råd att bygga mer, sa Helen Nilsson.

Ingela Nilsson Nachtweij:

– Det är inte så mycket gjort i detaljplanearbetet och vi tycker inte att det är en lämplig tomt. Det handlar dels om terrängen. Det är så mycket berg på den platsen och att bygga som BoKlok vill tror jag inte är fysiskt möjligt.

Det är väl upp till BoKlok att avgöra?

­– Jag tror inte att det är ekonomiskt möjligt när det är så mycket berg.

Även det är väl upp till BoKlok?

– Vi tycker inte att platsen är lämplig och vi har många andra tomter som passar bättre och vi för en diskussion med BoKlok. Vi har Nossle, Nybble och många andra tomter.

Marie Nicholson:

– Blåsekulle är en speciell plats för många och ett naturskönt område. Ska det bebyggas ska det vara rätt och vi tycker inte att de förslagen som varit uppe har suttit rätt och att det vore fantastiskt att bygga om det till en park, men det har vi inte råd med i dag. Samtidigt har vi många bostäder på gång i kommunen.

 Ser risk för minskat intresse

Helen Nilsson är orolig:

– Vi har haft en uppgång med företag som vill bygga i Vimmerby och jag är rädd för att det här beskedet sprider sig i byggbranschen och att det blir en nedgång framöver. Jag vet inte om vi har så många fler platser heller, man måste tänka långsiktigt i en sådan här fråga.

Centerpartiet har tidigare varit inne på att behålla utsiktsplatsen, men bebygga delar av området. Det är inte aktuellt i nuläget.

– Vi har så många andra platser att bygga på, säger Ingela Nilsson Nachtweij igen.

"Pragmatisk hållning"

Helen Nilsson anser att majoriteten varit rädd för kritiken från de inflytelserika Vimmerbybor som bor i området. Den kritiken slår majoriteten ifrån sig.

– När vårt nej kom upp i media var det många som hörde av sig och tyckte att det var bra, inte bara de som bor där. Blåsekulle berör många fler än de som bor där, säger Ola Gustafsson (KD).

– Deras invändning har inte varit att man inte vill bygga över huvud taget, utan det har mer handlat om vilken sorts byggnation. De hade en ganska pragmatisk hållning, säger Nicholson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt