Annons:

Flyktingbidrag räddade kommunens ekonomi – fick 24 miljoner

Nya Alliansen i Vimmerby – med Ola Gustafsson (KD), Ingela Nilsson Nachtweij (C) och Marie Nicholson (M) i spetsen – har ett bra resultat i ryggen med sig in i den nya mandatperioden. Foto: Simon Henriksson

Flyktingbidrag räddade kommunens ekonomi – fick 24 miljoner

Flyktingmottagningen fortsätter att vara en vinstaffär för kommunen. Ersättningar från Migrationsverket står för halva överskott i koncernen 2018.
– Det är mycket pengar, konstaterar Marie Nicholson, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Kommunenens resultat landar på 27,5 miljoner. Ser man till hela koncernen blir det ännu bättre än så: 43,5 miljoner.

Skälet till överskottet är främst två: bätter finanser än beräknat (som vanligt) och hela 24 miljoner i ersättning från Migrationsverket.

– Det är lite dopat, finansen går bra och vi har integrationspengar på 24 miljoner. De delarna är hela resultatet och det ser tuffare ut 2019. Jag tycker att vi ska glädjas åt ett bra resultat, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

 "En väldigt effektiv flyktingmottagning"

Pengarna som kommunen fått från Migrationsverket berör åren 2016-2018. Hur mycket verksamheten kostat finns inte med i årsredovisningen – men bilden av att ”flyktingkrisen” 2015 varit en mångmiljonaffär för Vimmerby kommun förstärks ytterligare.

– Förvaltningen har gjort ett väldigt bra jobb med att söka de är pengarna och ska ha kredd för det. Vi har också haft en väldigt effektiv flyktingmottagning som gjort att vi kunnat finansiera annan verksamhet. Framöver kommer det sjunka eftersom de flesta som vi får ersättning för kom till Sverige 2015. Kommer det fler personer får vi högre ersättning, men det beror på hur många som flyttar hit genom EBO (eget boende).

– Vi hade gått många miljoner minus utan de här pengarna. Förra mandatperioden fick vi flyktingpengar och integrationspengar från regeringen och de har gjort att vi kunnat hålla en bra nivå på resultaten. Jag hoppas att vi kan förhandla oss till pengar från staten, säger Helen Nilsson (S).

Tror inte på skattesänkning 

För 2018 klarar kommunen samtliga ekonomiska mål och låneskulden är nu nere på 450 miljoner kronor. 15 miljoner av överskottet kommer att placeras i en resultatutjämningsreserv.

Som DV berättade i måndags ser framtiden betydligt mer dyster ut.

– Vi kommer få lägre ersättning från Migrationsverket och nämnderna har redan flaggat för att de inte kommer klara sina budgetar, säger Nicholson.

Budgetarbetet inför nästa år är igång och kommunstyrelsens arbetsutskott har uppmanat nämnderna att komma med förslag på att ”ta bort viss del av verksamheten”.

– Jag kan absolut inte ge något exempel. Det är alldeles för tidigt i processen, sa Ingela Nilsson Nachtweij till DV i måndags.

Någon skattesänkning är de ledande politikerna överens om att det inte blir.

– Vi har Smålands högsta skatt och det vill vi inte ha. Jag tror det kostar tre miljoner att komma förbi Eksjö, men då måste vi visa var de pengarna ska tas, säger Marie Nicholson.

– Inga prognoser pekar på att en skattesänkning är möjlig framöver, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt