Annons:

Högberg:

Peter Högberg (S) anser att flytten av fabriken till A-huset är bra för Vimmerby kommun. Foto: Simon Henriksson

Högberg: "Upp till tjänstemännen att ta fram kostnader"

Peter Högberg var ordförande när kultur- och fritidsnämnden beslutade att flytta ned fabriken till A-huset för cirka ett halvår sedan. Kostnadsberäkningar håller på och tas fram nu. – Det är upp till tjänstemännen att ta fram kostnader och konsekvenser, säger han.

Annons:

Fabriken ska flytta in i A-huset vid gymnasiet. Det beslutade kultur- och fritidsnämnden i november ifjol. Nämnden var enig i beslutet trots att följande saker fattades:

  • Uppskattning av vad flytten kostar och vad som behöver göras.
  • Tillförande av de medel som krävs för flytten.
  • Aktuell konsekvensanalys av hur gymnasiet påverkas.
  • Beslut om vad som händer med Fabriken.
  • Uppskattning av kostnad för anpassning av Fabriken.

Peter Högberg (S) menar att nämnden tog ett beslut som är ”bra för hela kommunen”.

– Kultur- och fritidsverksamheten har hyrt hela A-huset i flera år, men tidigare har man inte behövt alla lokaler. Nu gör man det och det har vi kommunicerat till förvaltningsledning och gymnasiets ledning och vi har inte fått några signaler om att det här inte går.

Gymnasiets områdeschef säger att gymnasiet kommer att få lokalbrist inom kort?

– Det får gymnasiet svara på. Signalen vi har fått är att det inte ska vara några problem.

"Har ingen aning"

Kultur- och fritidsenheten har haft två möten med fastighetsavdelningen, men man har ännu inte hunnit ta fram en beräkning av den lokalanpassning som krävs. I beslutet står det att A-huset behöver ha en mer fritidsgårdslik miljö med ett kafé, arbetsplatser för tolv personer och lokaler för gruppverksamhet.

– Vi tittar på det just nu. En del smärre saker kan behöva göras för att man ska klara verksamheterna och vi tittar på större förändringar på sikt.

Vad kommer det att kosta?

– Jag har ingen aning.

Borde ni inte ha tagit reda på det innan beslutet?

– Det här beslutet ligger i ett större paket som är tänkt att minska kommunens hyreskostnader till externa fastighetsägare, men i grunden är det ett verksamhetsbeslut. Vi har fattat ett inriktningsbeslut där vi vill se verksamhetsutveckling, sedan är det upp till tjänstemännen att ta fram kostnader och konsekvenser.

Men ni bör väl veta vad ett beslut kostar innan ni fattar det?

– Återigen: vi tar ett beslut som är bra för verksamheten, som inte leder till ökade kostnader och ser att vi kan få in andra verksamheter. Det här berör inte bara kultur- och fritidsnämnden, utan det är bra för hela kommunen.

"Fråga gymnasiet"

Det finns inga pengar avsatta till ombyggnad av vare sig A-huset eller Fabriken.

– Vi tittar på hur man kan göra och det finns säkert många varianter. Man kan göra en budgetvariant eller en lyxvariant. Signalen är inte att vi ska bygga om hela A-huset. Krävs det en större investering ska det upp i fullmäktige.

Vad är en större investering?

– För att flytta ned basverksamheten behövs inga större ingrepp. Och gör det det så blir det en helt ny fråga i budget 2017 eller budget 2018.

Varför finns det inte någon konsekvensanalys för hur gymnasiet påverkas?

– Det får du fråga gymnasiet om. Förvaltningsledningen och gymnasieledningen har sagt att de klarar sig utan den här salen.

"Skulle slippa externhyror"

Högbergs socialdemokrater vill utreda om socialens verksamheter går att flytta in i Fabriken.

– Vi har lämnat in ett förslag där vi kan samla ihop våra sociala verksamheter. Arbetsmarknadsenheten hyr externt i Focushuset och rehabverksamheten i Kharma-huset. Även familjeteamet kanske kan flytta in.

Vad skulle det spara?

– Vi skulle lämna externhyror i Kharma-huset och Focushuset, men jag har inte vad de ligger på i dag. Vi sitter fast i hyreskontrakt och jag vet inte hur långa de är. Det här är ett inspel från oss som vi kallar verksamhetsutveckling. Vi får kolla på vad som behöver göras på Fabriken.

Vad kostar det att göra om Fabriken till kontor?

– Inte den blekaste. Det är nu vi tittar på vilka möjligheter som finns.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt