Annons:

Nicholson: ”Inte upplevt det överhuvudtaget”

Marie Nicholson (M), till höger, hoppas att Vimmerbyalliansen kan gå stärkt ur krisen efter att Ingela Nilsson Nachtweij avgått. Foto: Simon Henriksson

Nicholson: ”Inte upplevt det överhuvudtaget”

Efter en 40 dagar utdragen process valde Ingela Nilsson Nachtweij att avgå i dag. Hon avslutade med en frän attack mot kommundirektören Carolina Leijonram.
– Jag har inte upplevt det över huvud taget, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

Carolina Leijonram har skapat en tystnadskultur i stadshuset och styr medarbetarna genom ”management by fear”. Det var budskapen när Ingela Nilsson Nachtweij till slut valde att avgå.

– Det är ingenting som jag överhuvudtaget känner igen och vi har arbetat tillsammans med kommundirektören och ledande tjänstemän i många år. Vi har inte upplevt det överhuvudtaget. Jag delar absolut inte Ingelas bild.

Hur ser du på hennes uttalande?

– En av anledningarna till att vi vädjade om att hon skulle lämna var att hon inte kunde ta till sig kritiken och där är vi fortfarande. Det är väldigt sorgligt. Hade situationen varit annorlunda kunde vi kanske ha löst det. Ingela har inte tagit till sig sin del i problemet och ska man kunna förändra något i sitt ledarskap måste man se vad som inte fungerar och att man har en del i det här. Det här är ingen konflikt mellan två personer utan många är inblandade.

Tolkar du hennes uttalande som att Nilsson Nachtweij vill göra det till en konflikt mellan henne och Leijonram?

– Det är möjligt att hon själv ser att det är så, men så ser inte vi på det.

Diskuterade ni Leijonrams roll inför samarbetet?

– Vi har inte haft problem att arbeta med Carolina, jag har tvärtom känt mig stärkt i mitt uppdrag för att Carolina är väldigt rak och man kan ha högt i tak med henne. Det var aldrig något som kom upp.

Borde det ha gjort det?

– Det är lätt att vara efterklok, jag kunde aldrig tro att det skulle bli såhär illa. Det är två starka personer, men det finns många starka personer i kommunhuset. Vi förväntar oss att man är professionell och det har Carolina varit. Vi såg inte att det skulle vara ett bekymmer och trodde att man skulle hitta former. Det var likadant när Glennfalk kom in, han var också en stark person men de hittade ett väldigt bra samarbete.

Ser du ett behov av att ge en mer konkret bild av arbetsmiljöproblemen?

– Jag tror inte att vi kan ge en mer konkret bild än vad vi har gjort. Jag kan dela mångas frustration av att man inte riktigt förstår, men det som har sagts är det som kan sägas.

 "Borde ha satt ned foten"

Nicholson samtalade med kommundirektören Carolina Leijonram förra veckan, men säger sig inte veta om dagens besked ökar chanserna för att Leijonram ska komma tillbaka.

Själv ångrar Nicholson att Moderaterna inte gjorde mer i början av sommaren.

– Den här processen har tagit onödigt lång tid, men det kanske har krävts. Det vi ångrar är att vi inte agerade mer kraftfullt i juni, utan vi försökte lösa problemet internt. Vi borde ha satt ned foten då.

Skadas Vimmerbyalliansen av situationen?

– Det gör det. Redan när vi gjorde vårt medieutspel sa vi att det kan innebära att alliansen splittras, men det har känts bra att vi håller ihop och det gör vi fortfarande. Har man tagit sig igenom något sånt här kan vi gå stärkta ur det. Det är värsta som kan hända i ett samarbete.

Vad händer nu?

– Det återstår väldigt mycket arbete för att bygga förtroende, det behövs utbildningsinsatser och många är säkert oroliga för att upprepa de misstag som har begåtts. Vi kommer behöva arbeta för att stärka förtroendet för politiken och kommunen i allmänhet samt få en ny KSO och se hur vi kan hjälpa han eller henne.

Vem vill du se?

– En centerpartiet. Det är självklart. Vi har aldrig haft några aspirationer på det.

Litar du på att de lyckas med rekryteringen?

– Ja.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt