Annons:

KOMMUNEN KAN MISSA BUDGET MED 25 MILJONER

Alliansen med Ola Gustafsson (KD), Ingela Nilsson Nachtweij (C) och Marie Nicholson (M) har en del att stå i. Foto: Simon Henriksson

KOMMUNEN KAN MISSA BUDGET MED 25 MILJONER

Efter flera år med dopad ekonomi börjar verkligheten komma ikapp Vimmerby kommuns politiker. Senaste prognosen visar på missad budget med 25 miljoner och ett resultat på mellan 0 kronor och -5 miljoner.
– Det är ett bekymmersamt läge, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Återigen blåser det mycket bistra vindar i kommunens ekonomi. Efter krisåren 2014-2015 gjorde kommunen stora överskott med hjälp av investeringsstopp, höjd skattesats och flyktingpengar från staten.

Nu är gränsen så gott som stängd, flyktingpengarna slut och kommunens ekonomi tycks vara tillbaka på ruta ett. Socialnämnden spås missa budget med 19 miljoner, barn- och utbildningsnämnden med 12 och kommunstyrelsen med 1,5 miljoner.

Totalt missar alltså de tre stora förvaltningarna sina budgetar med 32 miljoner kronor om prognosen slår in. Ingen av de ledande politikerna i kommunstyrelsen tycks tro att det finns någon som helst möjlighet att nå det budgeterade resultatet på plus 19 miljoner. Den nuvarande prognosen pekar istället på ett nollresultat i bästa fall och minus 5 miljoner i sämsta fall.

– Just nu ser det ut som minus 5-6 miljoner, men ekonomichefen Mattias Karlsson brukar vara konservativ när han räknar och tror på mellan 0 och -5, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

 Kräver åtgärdsplaner

I dag tog kommunstyrelsen beslut om att kräva in åtgärdsplaner från de olika nämnderna och sig själv. Resultatet ska vara redovisat senast den 4 juni.

– Vi har påskyndat det här och förvarnat nämnderna om det här beslutet. Klart att det är bekymmersamt och vi ska genomföra åtgärder som är noga analyserade, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C), ordförande i KS.

Vad ser ni för möjligheter till att nämnderna ska klara sina budgetar?

– Vi får vänta till efter 4 juni. BUN har möjlighet till lite grann, men att komma ned till 0 är inte så troligt. En del av året har redan gått, säger Marie Nicholson.  

 "Har låtit det vara"

Socialnämnden är den nämnd som främst påverkas av ersättningarna från Migrationsverket och att ekonomin varit dopad under flera år har förstås varit känt för precis alla som är insatta i den kommunala ekonomin.

– Jag tror att det är viktigt att varje verksamhet får en budget som man kan klara av och att politiker och tjänstemän är överens om att man kan klara av det, även om det är tufft. Vi har haft en dopad ekonomi och då har man inte jobbat så hårt med ekonomin som man borde. När man sett att man klarar sin budget har man låtit det vara.

Hur kan det få fungera så?

– Jag tror att man ser till sin verksamhet och klarar man budget så är man nöjd. Är man fem miljoner back så inser man att man inte kommer klara av det. Det är lätt att säga det, men vi måste göra mer och måste vara mer försiktiga med pengarna.

"Ingen tordes" 

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S), som även sitter med i socialnämnden numera, anser inte att politiken kunde ha gjort mer under förra mandatperioden.  

– Jag tror ingen tordes ta tag i det förra året. Det var valår och vi visste inte vad det skulle bli för majoritet. Vi kunde inte ha gjort mer, utan vi avsatte så mycket pengar till amortering för att kunna fortsätta investera. Vi fick kritik för att vi bantade lånedelen för mycket. Samtidigt har vi minskat skillnaderna i räkenskapssammandraget. Där låg Vimmerby 52 miljoner över snittkostnaden för landets kommuner, nu är det nere på hälften. Man kan inte göra det för fort. Vi har gjort genomlysningar och behöver göra fler. Vi har problem.

"Straffas för att man håller igen"

Marie Nicholson menar att ökat statligt ansvar är ett måste. 

– Problemet när man drar i bromsen så kraftigt är att vi nu straffas för satsningar som vi borde ha gjort då. Exempelvis är tillsynskameror något som kunde ha bromsat kostnadsutvecklingen inom hemtjänsten. Ibland straffas man för att man håller igen. Många kommuner i landet har svårt att klara kostnaderna inom socialtjänsten och jag tror inte att vi klarar av det utan hjälp från staten. Det här är inte unikt för Vimmerby.

Hur allvarligt är läget?

– Vi kan inte ta emot en sådan här prognos utan att skicka signaler om att det krävs åtgärder, säger Ola Gustafsson (KD). 

I dag tog kommunstyrelsen även beslut om att agera för att få den nya kostnadsutjämningen mellan landets kommuner på plats till 2020.

– Det är jätteviktigt för en landsbygdskommun, säger Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt