Annons:

  • AFS i Vimmerby:

    Alternativ för Sverige höll torgmöte i centrala Vimmerby. Foton: Simon Henriksson

  • AFS i Vimmerby:
  • AFS i Vimmerby:

    Partiledaren Gustav Kasselstrand.

AFS i Vimmerby: "Kallar någon mig för rasist, så tar jag det som att jag gjort något bra"

I lördags var det högerextrema partiet Alternativ för Sverige i både Vimmerby och Hultsfred. Partiledaren Gustav Kasselstrand pratade mycket om Astrid Lindgren.
– Jag väljer Emil i Lönneberga före flyktingbarnet Sinan från Afghanistan, sa han inför ett 20-tal åhörare.

Annons:

Det extremnationalistiska Alternativ för Sverige bildades förra året och grundades av uteslutna sverigedemokrater. Partiet vill ompröva alla uppehållstillstånd som utfärdats efter år 2000 och vill tvångsdeportera invandrare. 

I lördags var flera av partiets främsta företrädare i Vimmerby och Hultsfred. I centrala Vimmerby hölls ett torgmöte, där bland annat partiledaren Gustav Kasselstrand talade. Den tidigare ordföranden för Sverigedemokratisk Ungdom berättade att han har en särskild relation till just Vimmerby.

– Jag spenderade mycket tid här när jag var ung. Halva min släkt på min mors sida är härifrån, så det är en stad jag känner till väldigt väl. Jag har inte varit här sedan jag var tolv, tretton år och då var det urtypen av en svensk stad. Såg man en invandrare i slutet av 90-talet i Vimmerby hajade man till, säger Gustav Kasselstrand (AFS) och hävdar att det pågår ett folkutbyte i Sverige och Vimmerby.

–  Det är kanske ännu tydligare i Hultsfred, där man har tagit emot hundratals invandrare. Det som sker är en demografisk förändring och det är inget annat än ett folkutbyte. Svenskarna byts ut mot invandrare från tredje världen och därmed följer väldigt många problem. Mycket av vår kriminalitet kommer från massinvandringen, de explosionsartade kostnaderna i välfärdssystemet kommer från massinvandringen och otryggheten och känslan av att vara en främling i sitt eget land.

"Berättelserna är avlägsna"

Gustav Kasselstrand, själv från Valdemarsvik, valde att fokusera mycket på Astrid Lindgren under sitt tal.

– Vimmerby är känt i stora delar av världen som Astrid Lindgrens hemstad. Det finns ingen person vi förknippar så starkt med den svenska kulturen, med våra gemensamma föreställningar och minnen som Astrid Lindgren. Det är inte svårt att förstå att hon fick inspiration till att skriva sina folkkära berättelser här, det är svårt att tro att hon hittat samma inspiration i dag. Hon hade nog inte skrivit Emil i Lönneberga då. Astrid Lindgrens gamla berättelser är avlägsna och från en svunnen tid. Men för mig är Astrid Lindgren svensk kultur, varje svensk kan relatera till det.

Han tog sedan upp en debattartikel från MUF:s tidigare ordförande Rasmus Törnblom, som han skrev 2014.

– Han skrev att han tror att Astrid Lindgren berättat om en kille i Lönneberga som heter Samir. Om en föräldralös pojke som hade varit vår tids Rasmus på luffen som heter Sinan och är ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan. Men han var nog inte i Rasmus på luffens ålder, sa Gustav Kasselstrand och menade att de ensamkommande ungdomarna "har begynnande flint och grånande skägg".

– Alla känner till den här stora bluffen. Så galet är Sverige att man använde Astrid Lindgren för att motivera massinvandringen.

"Kallas jag rasist har jag gjort något bra"

Gustav Kasselstrand, som själv blivit utesluten och ansetts för extrem för Sverigedemokraterna, säger att han inte bryr sig om någon kallar honom för rasist.

– Den taktiken fungerar inte på Alternativ för Sverige. Kallar någon mig rasist, så tar jag det som att jag har gjort något bra. Då har jag gjort något ingen annan politiker vågar. Jag försvarar Sverige, det svenska folket och jag står för att jag vill ha tillbaka Bullerbyn. Jag väljer Emil i Lönneberga före flyktingbarnet Sinan från Afghanistan. 

Efter torgmötet i Vimmerby, som gick lugnt till ur polisiär synpunkt, höll AFS ett öppet möte i Valhall i Hultsfred. Alternativ för Sverige pratade också en hel del om EU inför det kommande valet. 

Partiet, som samlade 0,31 procent av rösterna i riksdagsvalet, driver en utträdeslinje inför valet och vill att Sverige lämnar unionen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt