Annons:

Mona reagerar starkt på

Så här ser den broschyr Alternativ för Sverige skickar ut. Foto: Privat

Mona reagerar starkt på "Dags att åka hem"-broschyr: "Extremt skrämmande"

Det är ingen hemlighet att Alternativ för Sverige, AFS, vill repatriera personer som invandrat till Sverige. På måndagen fick Vimmerbybon Mona Badran hem partiets broschyr inför valet.
– Det känns extremt skrämmande att få hem en sådan lapp, säger hon.

Annons:

Det extremnationalistiska Alternativ för Sverige bildades tidigare i år och grundades av uteslutna sverigedemokrater. Partiet vill ompröva alla uppehållstillstånd som utfärdats efter år 2000 och vill tvångsdeportera invandrare. 

Mona Badran, som kom till Vimmerby när hon var ett år gammal, reagerade starkt när hon fick hem partiets broschyr med rubriken "Dags att åka hem". 

– Det känns extremt skrämmande att få hem en sådan lapp. Jag tycker att det är hemskt att man kan nedvärdera andra människor på det sättet är hemskt, att religion och vilket land man kommer ifrån kan vara anledningar till så stort hat, säger Mona Badran. 

Hon säger att hon påverkas mycket av att få hem broschyren. 

– När det kommer hem en lapp där det står "Dags att åka hem" tänker jag vadå hem? Jag har bott här sedan jag var ett år och nio månader. Jag har inget annat hem. Jag glömmer såklart inte bort mitt hemland, men man blir mer försvenskad än man kan tro. Jag bodde i Jordanien i cirka två års tid när jag jobbade på svenska ambassaden där. Då upptäcke jag hur svårt det var för mig som blivit uppfostrad här. När jag nu ser hatet bland människor växa blir jag orolig för hur det ska vara för mina barn när de blir äldre. Dessa barn som jag lär att man ska ska le till alla människor man träffar på, att alltid vara snäll mot andra människor och aldrig låta någon vara ledsen. 

Vill betala tillbaka till Sverige

Mona säger att hennes pappa började jobba efter två månader i Sverige och att hon fick det svenska språket direkt från grunden. 

– Mina syskon föddes här och började på dagis. Min mamma och pappa har hela tiden sagt att det här landet är underbart. Man får möjlighet till jobb och utbildning och de har sagt att vi ska bli något för att en dag kunna betala tillbaka till Sverige för den trygghet vi har fått.

Hon hoppas att Sverige vänder AFS ryggen i höstens val.

– När jag läste vad som stod så hoppas jag verkligen att svenska folket och alla som får rösta röstar för mänskliga rättigheter, som Sverige alltid stått upp för. Att Sverige röstar för den kärlek som ska finnas oavsett etnicitet, religion eller hudfärg. Jag är hemma imitt land, som jag älskar av hela mitt hjärta. Jag har alltid varit stolt över Sverige och jag har aldrig behövt skämmas för att jag är muslim, säger Mona Badran.

"Skapar endast hat"

Hon säger att hon har förståelse för att man kan vara "ilsken på ett system".

– Man kanske har sett en invandrare eller två göra idiotiska saker, men tro mig när jag säger att majoriteten av de invandrare som finns här inte heller gillar det. Det är klart att man ska lösa problem och inte blunda för dem, men det här partiet skapar endast hat mellan människor som bor i samma land. Man ska inte döma miljontals människor för att några gör idiotiska saker. Jag har alltid fått höra från mina föräldrar att jag ska vara en ambassadör för mitt land och vi har alla i familjen kommit långt med motivationen att vi ska ge Sverige det bästa vi har. 

Alternativ för Sverige ställer upp i riksdagsvalet och partiets viktigaste frågor är att införa ett omedelbart asylstopp, inleda en aktiv återvandringspolitik, kraftigt skärpa straffen och utvisa kriminella invandrare. AFS vill lägga ned Migrationsverket och starta ett "Återvandringsverk". 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt