Annons:

Ekonomichefen orolig: ”Känns inte helt bra”

Ekonomichefen Mattias Karlsson är orolig över ekonomin.

Ekonomichefen orolig: ”Känns inte helt bra”

Ekonomichefen Mattias Karlsson höll dubbla genomgångar om Vimmerbys krisande ekonomi på dagens kommunfullmäktige.
– Åtgärdsplanerna kanske sparar 2-2,5 miljoner och det är absolut inte tillräckligt, sa han.

Annons:

Vimmerby kommun ser ut att missa budget med nästan 30 miljoner i år. I budget har man planerat för +19,6 miljoner – men det ser ut att bli -10,6 miljoner.

Orsaken är för höga kostnader inom socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelseförvaltningen. DV skrev mer utförligt om det ekonomiska läget när rapporten var uppe i kommunstyrelsen.

I dag var samma rapport uppe i kommunfullmäktige och ekonomichefen Mattias Karlsson beskrev det bistra läget för kommunfullmäktige. Trots det lär politikerna fatta beslut om en rambudget för 2020 som inte ens är nära att täcka upp för de underskott som görs i år.

– Det går inte komma undan att det är tuffa förutsättningar som gäller nu och det är inte unikt för Vimmerby kommun. Man börjar höra om skattehöjningar på andra håll och det kommer nog många ta till, sa Mattias Karlsson från talarstolen.

Uttryckte oro

I sin budgetprestation uttryckte Karlsson sin oro: 

– Allt hänger ihop och ska man vara ärlig känns det inte helt bra att prata om budget 2020 när vi vet läget för 2019. Vi bygger 2020 på budgeten 2019 och nu har ni nyss hört att vi riskerar underskott på 10 miljoner. Vi kanske kan spara in 2 eller 2,5 miljoner på BUN och det är absolut inte tillräckligt. För att nå resultatnivåerna kommer det krävas mycket mer än det vi gjort hittills och det vi pratat om.

Kommunen gynnas förstås av låga räntor, men ekonomichefen är mer orolig för utvecklingen på börsen än högre räntor.

– Vi resultatför 15 miljoner från vår pensionsavkastning varje år och det kanske vi inte kommer kunna göra om vi får en sur börs.

Prioriteringslistan för investeringar nästa år är nere på 125 miljoner. Budgeten kommer troligen ligga på 80 miljoner.

– Det är absolut nödvändigt att det minskas till 80 miljoner. Går den här investeringsplanen i lås kommer vi behöva låna pengar.

Så hög är låneskulden

I dag är kommunens låneskuld 459 miljoner, varav 189 avser en leasinglösning för kraftvärmeverket. Kommunen har amorterat 190 miljoner på tre år. Hela koncernens skuld ligger på 1,1 miljarder. Taket för kommunens skuldsättning ligger på cirka 1,5 miljard.

Kommunen har 15 miljoner i sin resultatutjämningsreserv som kan täcka årets underskott.

Nu inleds debatten om rambudgeten i kommunfullmäktige. Skattesatsen berörs inte av det beslutet.

– Tror det blir svårt att höja skatten, utan det handlar om att sänka kostnader och då handlar det om personal och lokaler. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt